Gezondheid

ADHD-epidemie leidt tot ‘kindermishandeling’ en ‘intimidatie van ouders’: “Stop met het drogeren van onze kinderen”

Help door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Scholen zetten ouders onder druk om hun kind ADHD-medicatie te geven. Volgens de Wet Passend Onderwijs moeten kinderen met gedragsproblemen zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs.

Maar daar neemt de werkdruk toe door de komst van deze nieuwe groep kinderen. Gevolg is dat scholen ouders soms een ultimatum stellen: of medicatie, of uw kind gaat van school. De Monitor over de manier waarop scholen met de ADHD-epidemie omgaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Noodkreet

Volgens VMBO-leraar Boudewijn de Jong is er een relatie met de hoge werkdruk in het onderwijs. Dit zou volgens hem leiden tot een verminderende tolerantie voor druk gedrag. Dat docenten ouders onder druk zetten om hun kinderen te laten diagnosticeren of zelfs te medicaliseren, ziet De Jong dan ook als een noodkreet van het onderwijs.

De zorgen van Boudewijn de Jong worden breed gedeeld. Uit recent onderzoek van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat een meerderheid van de leraren grote problemen ervaart bij de uitvoering van het passend onderwijs. Zo zegt 75% van de leerkrachten in het basisonderwijs en 62% van de docenten in het voortgezet onderwijs een hogere werkdruk te ervaren door de invoering van het passend onderwijs.

Onder druk gezet

Psychiaters en orthopedagogen bevestigen de door De Jong geschetste ontwikkeling. Zij voelen zich onder druk gezet door scholen om te diagnosticeren. In de uitzending reageert één van de scholen die een ouderpaar onder druk hebben gezet hun kind medicatie te geven. Twee moeders vertellen over het risico dat ze lopen dat hun kinderen van school worden gestuurd omdat zij hen weigeren medicatie te geven.

Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter roept op te stoppen met het ‘drogeren’ van onze kinderen en onderwijsjurist Katinka Slump spreekt over ‘kindermishandeling’ en ‘intimidatie van ouders’ en roept de Onderwijsinspectie op tot actie.

Zondag om 22.35 uur is de uitzending over ‘de ADHD-epidemie?’ te zien op NPO2.

[NCRV]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
8 jaren geleden

Pure chantage die, als je de wet goed zou bekijken ook gewoon strafbaar is. Ik zou zeggen : ouders verenigt u en dreig naar de rechter te stappen en kijk of ze dan nog dezelfde mening zijn toegedaan.
Vecht het desnoods uit en verban dit soort waanzin in de toekomst.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Ipv. kinderen en jezelf te drogeren kan je beter meditatie gaan toepassen.

bert s
bert s
8 jaren geleden

Het zoveelste voorbeeld van de onwaarschijnlijke luiheid van de ambtenaren, het lijkt wel of ze de bejaardenhuizen als voorbeeld nemen. Giet al die oudjes vol met medicijnen, blijven ze lekker rustig,moeten we nu ook maar met die etterbakjes doen, wat een waanzin.

Captian Gorgeous
Captian Gorgeous
8 jaren geleden

Het zoveelste teken dat we ons als bevolking moeten gaan terug trekken uit de believen van de overheid.
Even hard op nadenken hoor.
Een oplossing zou kunnen zijn, thuis scholen en ter compensatie extra sociale activiteiten voor de omgang met andere kinderen. Echter maakt dit het voor gezinnen wel erg lastig om de vaste lasten rond te krijgen. Al zou het voor het huishoudelijk werk zelf “natuurlijk in het ideaalplaatje” nog goed kunnen zijn op langer termijn, mocht je je kinderen gemotiveerd krijgen om ook daar meteen een beetje in mee te helpen. Ik ben van mening dat kinderen gewoon lekker kind moeten kunnen zijn, maar je moet ze ook niet in de ontkenning sturen van de realiteit van het leven.
buiten het nadeel dat de ouders nog maar weinig tijd hebben om te werken en het voor alleenstaanden zelfs onmogelijk gemaakt wordt met dit idee, is wat rust aan het hoofd voor de ouder ook wat gebrekkig. Er valt natuurlijk vaak in je omgeving wel het een en ander te regelen maar of het vanzelfsprekend is valt in twijfel te trekken.
Echter, sinds dat er in iedere buurt wel ouders zijn die het onderwijs beetje bij beetje beu beginnen te worden is het misschien een mogelijkheid om die thuis scholen af te wisselen met andere ouders waardoor er iets meer vrijheid ontstaat. En kinderen meteen uit verschillende perspectieven in verschillende ruimtes leren. iedere ouder heeft wel een sterke kant waar hij of zij les in zou kunnen geven.
Zie het als een minicollectiefje van mensen die het zelf regelen omdat hun vertegenwoordigers de ze bakken met geld betalen het niet voor elkaar krijgen.

iemand misschien invulling of feedback op dit beknopte concept?
ik denk graag in oplossingen.

peace

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x