Gezondheid

“Als je wist wat er werkelijk in voedsel uit de supermarkt zit, zou je het niet kopen”

Help anderen door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als je wist wat er werkelijk in fabrieksvoedsel zit, zou je het niet kopen. Dat is de boodschap van Slik je dat? waarin de Britse onderzoeksjournaliste Joanna Blythman gehakt maakt van bewerkt en voorverpakt voedsel.

Zelfs voorgesneden groenten, vruchtensappen, yoghurt, traditioneel gerijpte kazen en vers vlees zijn grondiger bewerkt dan we denken. Het is dus bijna onmogelijk om de circa 6000 additieven in voedsel te vermijden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“We kopen heel vaak niet wat we denken dat we kopen,” zegt Blythman. “Neem bijvoorbeeld een doos met voorverpakte hamburgers. Op de foto’s zien ze er best aantrekkelijk uit, met die bruine strepen waardoor het lijkt alsof ze regelrecht van de grill komen. Maar die strepen zijn een soort karamel die erop gespoten is. En in veel gevallen bestaat zo’n hamburger uit separator- of schraapvlees, de laatste restjes die met een hogedrukmachine van botten verwijderd worden.”

‘Iedereen eet het, dus het zal wel veilig zijn’

Fabrieken van voedselfabrikanten hebben volgens de onderzoeksjournaliste meer weg van laboratoria. Met termen als antioxidant, glutenvrij, volkoren, natuurlijk en light wordt de indruk gewekt dat de producten goed voor je zijn. Consumenten komen echter bedrogen uit.

"Als je wist wat er werkelijk in voedsel uit de supermarkt zit, zou je het niet kopen"Blythman legt uit dat voedselproducenten op beurzen vaak niet eens weten wat ze kopen. De consument heeft al helemaal geen idee wat hij binnenkrijgt. Iedereen eet het, dus het zal wel veilig zijn, zo redeneren producenten. Want hoe kun je aantonen dat iemand ziek is geworden door E-nummers? Toch krijgen steeds meer mensen te maken met darmproblemen, voedselallergieën, obesitas en diabetes type 2.

Vergast in bewerkte lucht

‘Natuurlijke’ kleurstoffen worden veelal gemaakt van pigmenten die in de natuur voorkomen, maar het is evengoed chemie. Vezels klinkt beter dan ‘gemodificeerd zetmeel’, maar ze worden toegevoegd aan voeding die toch al zwaar bewerkt is.

Ascorbinezuur wordt vaak voorgesteld als vitamine C, maar is in feite een fabrieksproduct door transgene maïs te fermenteren en bloot te stellen aan een hele reeks chemische reacties. En ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ staat eigenlijk voor ‘vergast in bewerkte lucht’ om zo de rotte geur weg te nemen die fabrieksvoedsel vaak heeft.

Biologische voeding bevat daarentegen een stuk minder additieven. Daarnaast is bij de productie van biovoeding de zorg om het dierenwelzijn een stuk groter.

Boekentip: Slik je dat?

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x