Gezondheid

Alternatieve gezondheidszorg scoort per saldo beter. Deze journalist laat zien hoe

Help ons door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De alternatieve geneeskunde is na de eeuwwisseling onder toenemende druk komen te staan. Je kunt zelfs spreken van een jacht op de alternatieven, stelt journalist Toine de Graaf.

Vooral het verwijt ‘niet bewezen’ herhaalt zich steeds, merkt hij op. Toch begint het erop te lijken dat de reguliere gezondheidszorg bepaalde principes uit de alternatieve wereld begint te omarmen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Er zijn signalen van een kentering, stelt De Graaf. “De kloof tussen regulier en alternatief wordt kleiner.”

Onderbelicht

“Er gebeurt veel goeds in de [alternatieve] sector, maar dat blijft vaak onderbelicht,” zegt hij. “De aandacht in de media is vaak negatief, mede onder invloed van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.”

Die vergroot in zijn ogen incidenten uit, polariseert bewust en verwerpt alles wat alternatief is op basis van een vrij fundamentalistisch beeld.

“Ik wil een ander geluid laten horen,” zegt de schrijver van het boek De kracht van de alternatieven.

Veilig en betaalbaar

De Graaf merkt op dat alternatieve behandelingen over het geheel genomen veilig en betaalbaar zijn.

Dat er nog weinig bewijs is voor de effectiviteit ervan komt volgens hem doordat het geld ontbreekt om grootschalig klinisch onderzoek te financieren.

Maar er is volgens de journalist ook veel bewijs te vinden. Twee Australische wetenschappers schreven bijvoorbeeld een dik boekwerk over klinische natuurgeneeskunde.

Slechts 11 procent

En de Cochrane Collaboration beschikt over een digitale bibliotheek met ruim 4000 studies over alternatieve therapieën.

Voor de werking van homeopathie is voldoende bewijs, stelt De Graaf. Hij verwijst naar studies die in The BMJ en The Lancet zijn verschenen.

Dat terwijl in het blad Clinical Evidence te lezen viel dat slechts 11 procent van de reguliere behandelingen bewezen effectief is.

Beter uit de verf

De Graaf haalt in zijn boek een rapport aan waarin staat dat veel artsen erkennen dat slechts de helft van wat zij in ziekenhuizen doen, gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs.

“Dat vind ik vrij schokkend,” zegt hij.

Hij concludeert dat de alternatieve sector onderaan de streep uiteindelijk beter uit de verf komt dan de reguliere.

Boekentip: De kracht van de alternatieven

[RD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
6 jaren geleden

Dat terwijl in het blad Clinical Evidence te lezen viel dat slechts 11 procent van de reguliere behandelingen bewezen effectief is.

De Graaf haalt in zijn boek een rapport aan waarin staat dat veel artsen erkennen dat slechts de helft van wat zij in ziekenhuizen doen, gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs.

Tel daarbij op dat reguliere geneeskunde zich altijd richt op de symptomen en nooit op genezing dan mag men concluderen dat hier sprake is van een heel hoog kwakzalverijgehalte voor een enorme berg geld. Precies datgene wat ze de “alternatieve geneeskunde” altijd op alle mogelijke manieren in de schoenen trachten te schuiven. Misschien kun je concluderen dat, wat je tegenwoordig de reguliere geneeskunde noemt meer de alternatieve geneeskunde is. Ze komen in vergelijking per slot van rekening nog maar net kijken. Reguliere geneeskunde is eigenlijk een broekie met onnoemelijk veel fouten op het conto en houdt zich verre van de natuur waar wij allen uit voort komen en waar in principe alle antwoorden aanwezig zijn op onze gezondheidsproblemen.

Maria
Maria
6 jaren geleden

Vaak ben je gewoon een proefkonijntje. Ben vroeger ook volgestouwd met medicatie. Dan weer dit proberen, dan weer dat proberen. Hoor dat soort dingen wel vaker. Iemand die bipolair is kreeg lichttherapie, waardoor een psychose werd uitgelokt. Wat wetenschappelijk is dat toch. Omdat het bij sommige mensen helpt gaan we het eens proberen.
De wetenschap is wel goed om de werking van allerlei dingen aan te tonen; daardoor denkt de wetenschap alles te weten, en baseren ze hun mening op wat ze al weten, niet wetende dat er nog veel is wat ze niet weten.

frans
frans
6 jaren geleden

De natuurgeneeskunde is nooit alternatief geweest ,ze was altijd en al eeuwen lang de geneeskunde. De huidige reguliere chemische geneeskunde kwam opzetten eind 19e eeuw en is daarmee alternatief..

Lucie
Lucie
6 jaren geleden

Waarom het niet aan de grote klok gehangen wordt komt enkel doordat dit tegengehouden wordt door big farma en de elite.Anders wordt hun geldberg kleiner en dat willen ze niet.Dat er dankzij hun hebzucht velen sterven,interesseert ze helemaal niks.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x