Mens en Dier

Amazonestam maakt 500 pagina’s dikke encyclopedie over traditionele geneeskunde

Help door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Inheemse tradities, verhalen, culturen en kennis verdwijnen op grote schaal. Hele talen, mythologieën en inheemse groepen sterven uit. Daarom is het nieuws dat een Amazonestam – de Matsé-stam uit Brazilië en Peru – een 500 pagina’s tellende encyclopedie over traditionele geneeskunde heeft gemaakt, des te opvallender.

De encyclopedie, die is opgesteld door vijf sjamanen, beschrijft iedere plant die de Matsé-stam gebruikt om een hele lange reeks aandoeningen te behandelen. Het is voor het eerst dat sjamanen van een Amazonestam hun medicinale kennis in hun eigen taal en bewoording hebben opgeschreven in een boek, aldus voorzitter en medeoprichter van de organisatie Acaté Christopher Herndon.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De encyclopedie is alleen in de eigen taal van de Matsé-stam gedrukt om te voorkomen dat de medicinale kennis wordt gestolen door corporaties of wetenschappers, zoals in het verleden is gebeurd. De encyclopedie is bedoeld om nieuwe, jonge sjamanen te trainen.

Eén van de meest vooraanstaande genezers van de Matsé-stam stierf voordat hij zijn kennis kon doorgeven. Er werd besloten om een encyclopedie op te stellen voordat er meer Matsé-oudsten zouden overlijden en ze hun rijke kennis mee zouden nemen in hun graf.

Acaté is een programma gestart waarbij de overgebleven sjamanen in contact komen met leerlingen. Op deze manier hopen de inheemsen hun traditionele manier van leven te behouden.

De leden van de Matsé-stam eten vooral boomwortels, vis en vlees van alligators en andere dieren. Ze leven bovendien veel meer in contact met hun omgeving dan wij. Zij dragen bacteriesoorten bij zich die de moderne stadsmens niet meer heeft. Die beschermen hen mogelijk tegen welvaartsziekten, aangezien ze veel minder kanker, hart- en vaatziekten, darmontstekingen en allergieën krijgen dan andere bevolkingsgroepen.

Lees het hele interview met Herndon hier terug.

[Mongabay]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
patricia
patricia
8 jaren geleden

Ik hoop dat we er deze keer met respect mee omgaan zowel voor de stammen die het al doorgeven ; de NATUUR, EN GEEN MANIPULATIE NAAR DE MENSEN TOE IN HUN UITPROBEERSELS. Nee met respect bedoel ik het UNIVERSELE OMGANGSWET met elkaar en al wat ADEMT.
Dat het voor ieder van de mensheid te gebruiken is, en niet zoals nu in pfarmaseutisch-wereld eraan toegaat.

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart
8 jaren geleden
Rory
Rory
8 jaren geleden

In mijn optiek zijn ze daar sowieso gezonder omdat ze een gebrek hebben daar. Een gebrek aan Stress zoals wij die kennen in de westerse samenleving. Gezonde stress die zij ervaren van houden we een woud over met al die kappers en hebben we genoeg voedsel vandaag verbleekt met onze stress waar we onze deadlines moeten halen en de hypotheek moeten betalen.

Keesoe
Keesoe
8 jaren geleden

Die zou ik graag in bezit willen hebben die 500 pagina’s..Kopie is ook goed 🙂

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x