Financieel

“Banken komen weg met massa-oplichterij”

Help mee door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Economen zijn het erover eens dat de financiële sector de wereld heeft misleid en beschadigd. Toch komen de banken ermee weg, zo laat de affaire rond Dexia zien.

De aandelen-affaire woekert nog voort. In de grootste Nederlandse massa-schadezaak tot nu toe procederen ruim 16.000 gedupeerden nog altijd voor een fatsoenlijke schadevergoeding. Begin volgend jaar komt de Hoge Raad met een nieuwe uitspraak.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In 2000 spatte de internetbubbel uit elkaar. Er zaten op dat moment 400.000 huishoudens in de aandelenlease, volgens bedenker Piet Bloemink een manier om te profiteren van winsten op de aandelenbeurs. Toen de beurzen kelderden werden sommigen geconfronteerd met verliezen van vele tienduizenden euro’s.

‘Erin geluisd’

Sommige klanten van Dexia stappen naar de rechter, met succes. De eerste rechtszaken pakken positief uit: banken moeten het grootste deel van de schade vergoeden. Rechters spreken van misleiding. Consumenten zijn ‘erin gesluisd’ door de bank, die verkeerde of te weinig informatie gaf.

Door de media-aandacht en succesvolle rechtszaken stoppen veel klanten met betalen. Dexia stuurt er gelijk aanmaningen en incassobureaus op af. Bij velen heeft dat effect. De bank probeert een megaclaim voor te zijn door klanten een ‘aanbod’ te doen. Zo’n 60.000 gedupeerden gaan akkoord.

Met de nieuwe Wet Collectieve Afhandeling Massaschade wordt de zogeheten Duisenberg-regeling in 2007 algemeen bindend verklaard. Die bestaat eruit dat Dexia twee derde van de restschuld vergoed. Alle gedupeerden komen onder deze regeling te vallen, tenzij ze met een ‘opt-out’ nadrukkelijk aangeven dat ze dat niet willen.

Eindeloos procederen

Vonnissen die rechters uitspreken in individuele zaken blijken echter een stuk gunstiger dan de Duisenberg-regeling. Die vonnissen zijn voor 25.000 Dexia-klanten reden te kiezen voor een opt-out. Dexia laat de opt-outers niet met rust. Onder dreiging van deurwaarders en rechtszaken eist de bank terugbetaling van de restschuld en nog niet betaalde rente.

De grote vraag voor alle nog procederende gedupeerden is nu wat de Hoge Raad in januari 2016 gaat doen. Kiest hij voor de bank of voor de consument? Hoe dan ook is het een ongelijke strijd. De partij met financieel de langste adem kan het proces naar zijn hand zetten. Een bank als Dexia heeft de tijd en het geld om eindeloos te blijven procederen.

[Groene]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x