Binnenland

Basisinkomen en basiszorg voor iedereen in 2018? Burgerinitiatief naar Tweede Kamer

Help ons door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vele tienduizenden Nederlanders hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor een burgerinitiatief om in 2018 een basisinkomen in te voeren in Nederland. Het burgerinitiatief ging dinsdag naar de Tweede Kamer.

De initiatiefnemers willen dat iedereen in Nederland een vast bedrag per maand van bijvoorbeeld 1000 euro krijgt. Ook moeten mensen een basiszorgverzekering en een toelage voor kinderen krijgen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het idee is dat mensen uit eigen initiatief gaan werken en zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun levensonderhoud. Er is dan meer vrijheid om zelf te bepalen wat je wilt doen.

Nu al betaalbaar

De drempel van 40.000 handtekeningen werd in april al gehaald. Op het moment van schrijven hebben bijna 60.000 mensen hun krabbel gezet. De initiatiefnemers willen doorgaan tot de 100.000 handtekeningen.

Volgens Johan Luijendijk, één van de mensen achter het burgerinitiatief, is het basisinkomen nog niet bekend bij het grote publiek.

“We laten zien dat het basisinkomen nu al betaalbaar is als we de beschikbare middelen anders verdelen,” staat op de website van de initiatiefnemers.

Waarschijnlijk is binnen een maand duidelijk of het voorstel behandeld gaat worden in de Tweede Kamer. Eerst worden de handtekeningen geteld en gecontroleerd.

Populair

Als de Tweede Kamer besluit het onderwerp te bespreken, wordt aan de leden gevraagd of ze voor of tegen zijn. Als de meerderheid voor is, zal aan de verantwoordelijke minister worden gevraagd het beleid aan te passen.

In Europa doet het basisinkomen steeds meer opgang als serieus plan, dat nader onderzocht moet worden. Een aantal Nederlandse gemeenten wil experimenteren met ‘gratis geld’.

De Finse overheid geeft volgend jaar bij wijze van proef 2000 mensen een basisinkomen. De Finnen willen onderzoeken of de invoering van een basisinkomen de bureaucratische rompslomp kan verminderen.

Ook in Frankrijk is het idee van een basisinkomen in korte tijd populair geworden. Onlangs kwam daar een onderzoeksrapport uit waaruit bleek dat de werkgelegenheid de komende jaren flink krimpt door de robotisering.

Tekenen kan hier.

[RTLZ]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter
Peter
7 jaren geleden

60.000 mensen van bijna 17 miljoen.
De rest is bezig met de onderbroek van Justin Bieber.

Cornelianus
Cornelianus
7 jaren geleden

Peter,
jij ook zo als ik begrijp

Cornelianus
Cornelianus
7 jaren geleden

17 miljoen waarvan plm 3miljoen van niet Nederlandse komaf , voorts is het een grandioos idee wat zo snel mogelijk moet worden ingevoerd zonder haken en ogen en meer als 1000 euro + per maand .
daar kan een mens niet van rondkomen als alleenstaande zonder werk .
ik zie nog wel wat problemen oprijzen want dat gaat niet zonder slag of stoot met de huidige pleuse zifters in den Haag .

Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Als je dit doorvoert, dan krijg je later een puntensysteem voor alles wat je doet, met daarboven een elite, die de dienst uitmaakt.(internet/data beheer) Kijk eens naar de serie black mirror. Vrije ruilhandel moet blijven. Dus met contant geld, desnoods met schelpjes, als het middel maar tastbaar is en los staat van het internet. Totale controle betekent einde vrijheid, einde vrijheid betekent geen creativiteit meer onder mensen. Alles wordt dan hetzelfde. Huizen, spiksplinter schone straten(lijkt leuk, maar er wordt dus niet meer echt geleefd). Mensen gaan op elkaar letten om punten te halen. Dus elke verkeerde stap wordt geanalyseerd, bekritiseerd en afgestraft. Met andere woorden: Je mag geen fouten meer maken. En als je geen fouten mag maken, dan kun je niks meer leren over leven. Kun je net zo goed dood zijn.

Back to top button
33
0
We lezen graag je reactie!x