Natuur en Milieu

Bijzonder fenomeen: Het is vanavond blauwe maan

Help mee door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Liefhebbers van zeldzame astronomische verschijnselen kunnen vanavond hun hart ophalen. Als je vanavond of vannacht naar de hemel kijkt zie je een blauwe maan. De kleur van de maan verandert niet echt, maar toch is het een zeldzaam verschijnsel. Een blauwe maan is de tweede volle maan in één kalendermaand.

Omdat een maancyclus ongeveer 29,5 dagen in beslag neemt terwijl een maand gemiddeld genomen 30,5 dagen telt, komt het om de twee à drie jaar voor dat een jaar 13 maancycli bevat. De volgende blauwe maan valt op 31 januari 2018. In dat jaar zijn er zelfs twee blauwe manen, een fenomeen dat maar eens in de 20 jaar voorkomt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een roodachtige maan komt regelmatig voor, bij een maansverduistering wanneer het zonlicht eerst door de atmosfeer van de aarde gaat voordat het de maan bereikt. Een blauwachtige maan is echter veel zeldzamer.

Volgens NASA zorgt de aanwezigheid van rook- of stofdeeltjes ervoor dat de maan een blauwachtige schijn krijgt. Zo werd er na de uitbarsting van de Krakatoa in 1883 een blauwachtige maan gemeld, maar ook na de enorme bosbranden in Zweden en Canada in respectievelijk 1950 en 1951.

De oorsprong van de term blauwe maan is onduidelijk, maar een mogelijke verklaring is te vinden in de Oudengelse term ‘belewe moon’, oftewel ‘valse maan’. Mogelijk is ‘belewe’ in de loop der tijd verbasterd naar ‘blue’. Daarnaast zagen Schotse sterrenkundigen rond 1850 een tweede volle maan die blauw was. Die kleur zou zijn ontstaan doordat bosbranden in Noord-Amerika de atmosfeer hadden vervuild.

De volle maan is vanaf 22.00 uur goed te zien. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Metro, RTV NH]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

42 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ronald
Ronald
8 jaren geleden

https://www.youtube.com/watch?v=fgnVRdQ7wg0

Clouds behind our Sun and Moon ?

Ronald
Ronald
8 jaren geleden

UPDATED Moon Hologram – The Moon is Not What You Think

https://www.youtube.com/watch?v=_3axPn65MGM

Wave over de oppervlakte van de maan ?

Joskin
Joskin
8 jaren geleden
nunki
nunki
8 jaren geleden

Je kan nu ook goed Noctilucent Clouds zien. Dat zijn lichtgevende wolken. Als het helder is, dan herken je ze direct. Ook dit fenomeen schijnt te zijn ontstaan na een grote vulkaanuitbarsting ergens in 18xx. Ze zijn er alleen in de zomer.

Back to top button
42
0
We lezen graag je reactie!x