Gezondheid

‘Biologische landbouw kan wereldvoedselprobleem oplossen’

Help anderen door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoogleraar Louise O. Fresco van de Universiteit van Amsterdam zet mensen op het verkeerde been. Ze steekt de gevestigde orde een hart onder de riem en verdedigt de intensieve veehouderij.

Dat stelt Bertus Buizer. Volgens hem is juist de biologische landbouw het antwoord op de voedselproblematiek.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Professor Fresco, die schrijft dat we desnoods ook wel zonder bijen en fruit kunnen, heeft een respectabele staat van dienst, maar krijgt vanuit verschillende hoeken kritiek.

Kunstmest

Fresco is van mening dat de biologische landbouw de wereld niet kan voeden. Het blijkt dat veel landbouwgrond in de afgelopen decennia door oneigenlijk gebruik en eenzijdige bemesting met kunstmest is geërodeerd en alleen met chemische middelen productief kan blijven.

Afgelopen maand werd op de Duitse televisie een uitzending gewijd aan de stelling ‘biologisch kan negen miljard mensen op aarde voeden’. Diverse experts en boeren kwamen aan het einde van de uitzending tot de conclusie dat de biologische landbouw inderdaad negen miljard mensen kan voeden. Stel de kleine Afrikaanse boer weer centraal en laat hem of haar voor eigen regio telen. Stop vervolgens met de gesubsidieerde export van Europese en Amerikaanse overschotten, luidde het.

Buizer oppert als ervaringsdeskundige dat de bodem door biologische landbouw weer levend en gezond wordt en dat ook de biodiversiteit meer kans krijgt.

Stadslandbouw

Hij stelt verder dat Fresco als gerenommeerde wetenschapper nieuwe problemen creëert door haar uitspraken over bijvoorbeeld het ontkennen van het belang van biodiversiteit.

Daarnaast miskent ze het belang van de kleine boeren in zuidelijke landen. In het Westen wordt de kleinschalige land- en tuinbouw volgens Buizer herontdekt, bijvoorbeeld in de vorm van stadslandbouw.

Als deze kleinschalige vorm van landbouw weer aantrekkelijk wordt gemaakt, kan de verdere vervreemding van de voedselproductie, de kaalslag van de biodiversiteit, schaarste van schoon drinkwater en de uitputting van fosfaat en andere grondstoffen worden voorkomen, aldus Buizer.

Bron: Refdag.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Helene
Helene
11 jaren geleden

Het wereldvoedsel”probleem” is gecreëerd en kan zo opgelost worden. De onwil van de eugenisists om het op te lossen is het probleem. 80% moet dood. Dit is een van de vele methodes die ze gebruiken.

peter
peter
11 jaren geleden

En dat is al lang helemaal becijferd.

Er stond enkele jaren geleden een artikel in de VK over een grote studie die dit al concludeerde en op een wereld voedsel congres openbaar werd gemaakt/aangeboden.

De hele studie werd genegeerd.

Die fresco is trouwens echt niet helemaal lekker.

Rosa
Rosa
11 jaren geleden

Fresco en de haren verliezen dan de macht op het grote geheel. Daar houden zij niet van.
Ik las in een boek van Paul Theroux, Dark Star Safari, zijn conclusie dat de kleine boeren die louter voor eigen voorziening boeren in Afrika, de meeste kans tot overleven hebben.

Rosa
Rosa
11 jaren geleden

En wat is het volgende dat we vaarwel moeten zeggen nadat de bijen en de fruitteelt om zeep zijn geholpen door die gruwelijke chemie.

Back to top button
43
0
We lezen graag je reactie!x