Universum

‘Bosbessen’ op Mars kunnen wijzen op buitenaards leven

Help door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zeldzame bolletjes van ijzeroxide op aarde kunnen helpen in de zoektocht naar buitenaards leven op Mars.

Deze kleine bollen die de bijnaam ‘bosbes’ hebben gekregen werden in 2004 namelijk voor het eerst gevonden op de rode planeet.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Diezelfde ‘bosbessen’ werden in de buurt van de rivier de Colorado in de Amerikaanse staat Utah gevonden. Ze hebben een harde korst van ijzeroxide. Het binnenste van de bollen, die variëren in grootte van een knikker tot een kanonskogel, is zachter en bestaat voornamelijk uit zand.

Essentieel

Eerdere theorieën stelden dat deze objecten worden gevormd door eenvoudige chemische reacties en dat er verder geen leven aan te pas komt. Onderzoekers van de University of Western Australia en de Universiteit van Nebraska hebben echter aangetoond dat microben essentieel zijn voor de vorming van de bolletjes.

Mogelijk onthullen de ‘bosbessen’ op Mars dat er niet alleen water is op de rode planeet, maar ook leven. In monsters die de wetenschappers hebben genomen werd een duidelijk verband aangetoond tussen micro-organismen en concentraties van biologische elementen zoals koolstof en stikstof. De bevindingen zijn verschenen in het tijdschrift Geology.

Poreus gesteente

Marsrover Curiosity landde op 6 augustus jongstleden na een reis van 254 dagen en ruim 550 miljoen kilometer op de rode planeet. De wagen landde in de Gale-krater, een meer dan 3,5 miljard oude krater met een doorsnee van 150 kilometer. Satellieten hebben uit de bodemstructuur van de krater afgeleid dat er ooit water heeft gestaan. De wetenschappers hopen dat het Marswagentje nog meer ‘bosbessen’ gaat vinden in de buurt van de nieuwe landingsplek.

Een paar weken na de landing van Marsrover Opportunity werden de eerste zogeheten ‘bosbessen’ ontdekt: grijsblauwe bolletjes, bestaande uit mineralen die ooit waren opgelost in water en in poreus gesteente zijn afgezet.

Bron: Uwa.edu.au

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
itanimulli.com
itanimulli.com
11 jaren geleden

Martiaanse bosbessen. Kost wat, maar dan heb je ook wat! Zeker als je een ijzertekort had…

O.T. Waarom is er geen nieuws i.v.m. de verkiezingen m.b.t. SOPN?

pietje
pietje
11 jaren geleden

Volgens mij heeft SOPN niet 1 zetel jammer hoor !

John
John
11 jaren geleden

Tuurlijk is er leven op Mars, de NASA houd dit gewoon voor ons verborgen, stel je eens voor dat wij dit wisten, dan had de elite geen macht meer over ons…ha

legaal
legaal
11 jaren geleden

hoi allemaal ja er is leven op mars er schijnt een aardse colonie te zijn welliswaar ondergronds de achter klein dochter van de vroegere precident Eisenhouwer is gevraagt of ze daar ook naar toe wilde gaan om daar ook een colonie te gaan stichten dit heeft ze geweigerd bovengronds zijn er ruines en gebouwen ga maar naar youtube en tik de website aan Richard Hoagland Mars aan voldoende informatie over Mars dat er gebouwen staan

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x