Archeologie

Botje uit Denisova-grot kan menselijke stamboom veranderen

Help mee door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het Altai-gebergte in zuidelijk Siberië is in de Denisova-grot een kostbare schat gevonden: een voetbotje dat de menselijke stamboom wel eens zou kunnen veranderen.

Het botje is momenteel in handen van Svante Pääbo van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De vondst helpt bewijs te leveren voor het bestaan van een derde belangrijke groep mensachtigen die ten tijde van de Neanderthalers woonachtig was in Eurazië.

In 2000 en 2008 werden in de Denisova-grot respectievelijk een fossiele tand en een vingerbotje gevonden. Vorig jaar stelde Pääbo aan de hand van een DNA-analyse vast dat de tand toebehoorde aan een voorheen onbekende groep mensachtigen, de Denisovanen. Het nieuwe botje, naar verluid een zeer zeldzame vondst, behoort waarschijnlijk toe aan dezelfde groep.

Isabelle De Groote van het Historisch Museum van Londen noemt het een zeer interessante ontdekking. Ze legt uit dat in het zuiden van Siberië maar zelden (vaak sterk gefragmenteerde) menselijke resten worden aangetroffen.

Het voetbotje is door Maria Mednikova van de Russische Academie van Wetenschappen in Moskou in dezelfde bodemlaag gevonden als het vingerbotje, dat gedateerd is op 30.000 tot 50.000 jaar oud. Studies van Mednikova laten zien dat beide botjes toebehoren aan verschillende mensen. Het botje komt niet overeen met een voetbotje van de moderne mens of een typische Neanderthaler.

Ondertussen geeft Pääbo’s team weinig details vrij over de vondst. Mednikova kreeg inzage in enkele voorlopige onderzoeksresultaten en belooft dat het eindresultaat in de nabije toekomst zal worden gepubliceerd.

Bron: Newscientist.com

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x