Gezondheid

Chilipepers zijn supergezond

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De chilipeper wordt gerekend tot één van de oudste landbouwgewassen ter wereld. Zowel de Maya’s als de Azteken gebruikten de planten intensief, zowel culinair als medicinaal, bijvoorbeeld bij tandpijn.

De chilipeper maakt vele gerechten scherp door de aanwezige capsaïcine en wordt in de volksmond vaak Spaanse peper of rode peper genoemd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De chilipeper is afkomstig van de Capsicum-familie. Capsicum komt van het Griekse woord kapto, wat ‘om in te bijten’ betekent. De Capsicum-familie kent twee varianten: zoet en pittig.

Olijfolie

Chilipepers zitten boordevol antioxidanten, caroteen en flavonoïden en bevatte twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel.

Je kunt bijna ieder gerecht op smaak brengen met chilipeper. Te denken valt aan soepen, stoofpot, wokgerechten, salades en salsa’s. Als een gerecht te heet is kun je je tong het beste blussen met een beetje olijfolie in plaats van water. Capsaïcine lost namelijk slecht op in water.

Gezondheidsvoordelen

Het eten van chilipepers heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. Ze helpen bij het afvallen door de stofwisseling te stimuleren en het hongergevoel en hunkering naar zoetigheid te onderdrukken. Door de bloedsuikerspiegel te reguleren wordt het risico op diabetes type 2 verkleind.

Chilipepers remmen de omzetting van calorieën in vet en de groei van kankercellen. Ze houden het hart en de bloedvaten gezond. Ze werken ontstekingsremmend en zijn daarom zeer effectief bij artritis.

De chilipeper is een natuurlijke pijnstiller en verhoogt de weerstand. Chilipepers openen een verstopte neus en bijholten. Tot besluit helpen ze de bloeddruk verlagen en voorkomen ze maagzweren door bacteriën in de maag te doden en de aanmaak van beschermende maagsappen te stimuleren.

Bron: Telegraaf.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Dat is mooi te horen. Ik hou wel van deze peper in nasi, bami, macaronie,preischotel, etc.En van vitamine c is bekend, dat het teveel weer wordt uitgescheiden.Dus snoepen maar!!

D.K
D.K
11 jaren geleden

Dat wisten Aziaten al lang en kijk maar wat Aziaten eten .. ik bedoel niet perse Chinezen alleen maar Koreanen, Japanners, Thais enzovoort

lucie
lucie
11 jaren geleden

Mijn man en ik gebruiken al enkele jaren dagelijks een chilipepercapsule, omdat bekend is dat het zo gezond is en wij in Nederland niet iedere dag een pepergerecht eten. We varen er wel bij!

tjebke
tjebke
11 jaren geleden

Spaanse pepers zijn helemaal niet gezond. Ze behoren tot de familie van de nachtschaden en zoek nu zelf maar uit waarom dat deze familie schade aanricht.
btw… De tomaat, paprika, aardappel en aubergine behoren ook tot deze familie.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x