Gezondheid

Chronische pijn wordt bepaald door emoties

Help mee door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Emoties bepalen mogelijk waarom de één sneller last heeft van chronische pijn dan de ander, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De emotionele staat van het brein kan verklaren waarom individuen verschillend reageren op hetzelfde soort letsel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Sommige mensen herstellen volledig terwijl anderen last blijven houden van pijn. Uit hersenscans blijkt voor het eerst hoe chronische pijn zich openbaart als resultaat van een emotionele reactie op letselschade.

Frontale cortex

Bij het proces zijn twee gebieden in het brein betrokken, te weten de frontale cortex en de nucleus accumbens.

“Het letsel zelf kan de voortdurende pijn onvoldoende verklaren,” zei professor Vania Apakarian van de Northwestern-universiteit in Chicago. “Het heeft te maken met het letsel in combinatie met de staat van het brein.”

Hoe emotioneler iemand reageert op letsel, hoe waarschijnlijker dat de pijn blijft aanhouden nadat de persoon is genezen, aldus Apakarian. “Mogelijk zijn deze hersengebieden bij bepaalde individuen actiever of spelen genetische of omgevingsfactoren een rol.”

Nieuwe behandelmethoden

In totaal deden 40 vrijwilligers mee aan het onderzoek. Allen hebben ze ooit last gehad van rugpijn. Gedurende een periode van een jaar werden vier hersenscans gemaakt. De resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nature Neuroscience.

De onderzoekers konden met 85 procent nauwkeurigheid voorspellen bij welke individuen zich chronische pijn zou ontwikkelen. De nucleus accumbens leert de rest van het brein hoe het moet evalueren en reageren op de buitenwereld.

Volgens professor Apakarian kan de nucleus accumbens de oorspronkelijke pijnprikkel gebruiken om andere hersengebieden te leren chronische pijn te ontwikkelen. “We hopen nu nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen op basis van onze bevindingen.”

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Herman de Graaf
Herman de Graaf
11 jaren geleden

Pijn is een signaal met een functie.
Het zijn signalen die iets vertellen over ons lichaam.
Pijn bestrijden lijkt me om te beginnen het achterhalen welk signaal ons lichaam afgeeft. M.a.w. wat wil het ons (de bewoner) vertellen.
Het kan best zo zijn dat emoties dit proces beinvloeden omdat emoties de aandacht ergens op richten. Met je aandacht oefen je invloed uit (… The Secret). Hoe meer aandacht, dez te meer invloed …… denk ik als leek.
Verder kan ik niet veel met het artikel.

Harm
Harm
11 jaren geleden

Pijn = fijn en lijden en is leven! Maar nadat je geaccendeerd bent gaat deze vlieger niet meer op. Ik zit nog volop in het accentieproces vermoed ik, al gaat het erg moeizaam zeg…..pffffffff. Nog even lijden dus?

c
c
11 jaren geleden

Ik had wekenlang vreselijke rugpijn bleek dat door ijzergebrek te komen ,slechte doorbloeding etc dus.. en als ik in mijn fik snijdt doet dat ook dagenlang pijn.Pijn is net als koorts een signaal dat er iets niet goed is. heel nuttig hoor.

suggestief
suggestief
11 jaren geleden

Lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. Moet er dan zo nodig een onderzoek uigevoerd worden? Nog meer geld verspilling, kan je nagaan wat de kwaliteit van de gezondheidszorg is. Hier is allang geleden onderzoek naar gedaan. Onderzoek is er onder zoeken.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x