Binnenland

“De bestaande media zijn ten dode opgeschreven”

Help door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De bestaande massamedia zijn ten dode opgeschreven. Kranten worden steeds minder gelezen. Omroepen vertegenwoordigen niets meer en ook tv verliest zijn maatschappelijke functie. Dat stelt journalist en schrijver Joost Niemöller.

Om weer enige geloofwaardigheid te krijgen zal de journalistiek volgens hem transparant moeten worden over zijn achtergrond. Hij verwijst naar het programma Pauw, waarin burgerjournalisten die al sinds jaar en dag bezig zijn met het dossier over Joris Demmink, als lastige vliegen opzij werden geschoven door Pauw zelf.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Niemöller merkt op dat er nog veel meer veelzeggende momenten zijn geweest waarop de gevestigde media met veel dedain de internetjournalistiek tegemoet treden. “Critici worden belachelijk gemaakt. Feiten worden niet gecontroleerd. Het zijn sowieso steeds vaker de burgerjournalisten op internet die met feiten komen,” aldus de journalist. “De gevestigde media produceren vooral entertainment om grote groepen kijkers en lezers vast te houden.”

Wantrouwen groeit alleen maar

Dat heeft er bij hem enkele jaren toe geleid dat hij al zijn krantenabonnementen (vijf) heeft opgezegd. “Ook de tv zet ik steeds minder vaak aan. Het is te vermoeiend en leidt tot te grote ergernis.”

Niemöller merkt dat het wantrouwen in de media alleen maar groeit. Maar ondertussen laten mensen zich wel door diezelfde media beïnvloeden. “Ik kan me nog goed de straatinterviews herinneren na de crash van MH17. Bijna iedereen antwoordde iets in trant van ‘de raket kwam van Poetin’. Maar diezelfde mensen zeiden de media niet te vertrouwen.”

Tegengeluiden onzichtbaar

We weten ook steeds minder goed wat de bronnen zijn achter de media. Alles is dezelfde politiek correcte soep geworden, stelt Niemöller. Kranten hebben ook internetversies, maar daar worden reactiemogelijkheden steeds meer beperkt zodat tegengeluiden onzichtbaar worden.

Hij merkt op dat de abonnementen van de kranten al 20 jaar in een dalende lijn zitten. Adverteerders zijn verdwenen, op de redacties wordt ieder jaar bezuinigd. Bij de televisie is het niet veel anders. “Nieuwskanalen halen hun nieuws nu deels van Twitter, omdat de redacties te zeer zijn uitgedund.”

Schijnwerkelijkheid

De journalist denkt dat de bestaande media steeds meer staatsmedia zullen worden, in stand gehouden door de belastingbetalers: het DDR-model, of het model dat George Orwell beschreven heeft. In de media wordt een schijnwerkelijkheid gepresenteerd, terwijl op het internet ondergrondse media bestaan, besluit Niemöller.

[Joost Niemöller]

4 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Het werd wel eens tijd!
Het volk wil echte Journalisme, niet het politiek beïnvloedde propaganda nagepraat dat we de laatste Decennia hebben moeten verdragen.

John
John
7 jaren geleden

Weer een overwinning voor de ‘ondergrondse’ onafhankelijke media.
“You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.” Abraham Lincoln

Johan
Johan
7 jaren geleden

Voor goede tv kijken we dus naar het buitenland. Ik vind Duitsland hele goede progamma’s hebben, Belgische tv had een paar dagen geleden een zeldzame goede film. Engeland heeft uitstekende progamma’s, Nederland, waterland,, had vroeger hele goede tv, tegenwoordig meestal gewoon slecht.
Dus je kunt kiezen. Zo ook met de kranten, je kunt Franse kranten lezen, Duitse, Engelse, Spaanse kranten; er is nog gewoon uitstekende journalistiek. Wij Nederlanders zijn dus niet afhankelijk van de Nederlandse journalistiek.

jac
jac
7 jaren geleden

Hehe eindelijk. Ik kijk ook nooit het journaal en de tv blijft lekker uit.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x