Wetenschap

Deze vijf grote bedrijven bepalen voor een groot deel wat wetenschappelijke tijdschriften publiceren

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit een studie van de Universiteit van Montreal blijkt dat slechts vijf bedrijven meer dan de helft van alle wetenschappelijke publicaties voor hun rekening nemen. Bovendien maken deze bedrijven enorm veel winst, aldus hoofdonderzoeker Vincent Larivière. De winstmarges lopen op tot wel 40 procent.

Professor Larivière en zijn collega’s analyseerden alle wetenschappelijke artikelen die tussen 1973 en 2013 in de database Web of Science zijn geïndexeerd. Vervolgens keken de onderzoekers naar overnames en fusies.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Monopolie

De wetenschappers ontdekten dat twee derde van alle tijdschriften op het gebied van scheikunde, psychologie en sociale wetenschappen niet wist te ontsnappen aan de macht van de grote uitgevers.

Er zijn verschillende factoren die verklaren waarom deze industrie zo ongelooflijk winstgevend is. De uitgevers hoeven niet te betalen voor de artikelen, die worden gratis aangeleverd door de wetenschappelijke gemeenschap. Daarnaast hebben de uitgevers een monopolie op de inhoud van tijdschriften.

Steeds meer wetenschappers beginnen te protesteren tegen de agressieve commerciële uitgevers, aldus Larivière. Zo is er de campagne ‘Cost of Knowledge’ die onderzoekers oproept tijdschriften van Elsevier te boycotten.

Houdgreep

Universiteiten dreigen de grote uitgevers ook te boycotten, onder meer door hun abonnement op tijdschriften stop te zetten. Ze bereiken daar voor nu nog weinig mee, aangezien wetenschappelijke publicaties in vooraanstaande tijdschriften bepalen of onderzoekers bepaalde functies, financiering en erkenning van collega’s krijgen. De grote commerciële uitgevers houden het systeem in een soort houdgreep.

De vijf bedrijven die meer dan de helft van de markt voor wetenschappelijke publicaties in het bezit hebben zijn: Reed-Elsevier, Taylor & Francis, Wiley-Blackwell, Springer en Sage. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PLOS ONE.

[UdeM]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Faith
Faith
8 jaren geleden

Maar dat wisten we toch al, bepaalde zaken voel je op je klompen aan dat dit niet deugd, voor mensen die zelfstandig na kunnen denken en dus hun intuitie gebruiken. En wie leest de Elsevier? Dat zullen Telegraaflezers en commercieele televisie kijkers zijn want wie anders laten zich permanent een oor aan naaien?

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Wetens’ Schaap zul je bedoelen.

Armonicus
Armonicus
8 jaren geleden

Jaren geleden kwam men met opzienbarende nieuws, mensen die kauwgum eten hebben een beter (10%) concentratievermogen! Dit onderzoek was betaald door……….? Sportlife, de kauwgum producent, ja je verwacht het niet.

‘WC-eend onderzoek’ een ander woord heb ik er niet voor.

jenne
jenne
8 jaren geleden

De USA en anderen MEDIA zijn allemaal in handenvan een paar families, toevalliger wijs zijn deze families Joods.
In de 70, iger jaren was het al zo dat de grote uitgeverijen ook in toevallig Joodse handen waren geraakt.
Van daar dat er zo verbazend veel Joodse_crypto Joodse schrijvers zijn, sommigen kwamen en komen gewoon niet aan de bak, het minste geringste anti joodse woordje is genoeg, om je voor al tijd mond dood te maken.
Er waren en zijn enkele noodlijdende uitgevers, maar wat een strijd, om dat ook de grote boek verkopers in Joodse handen zijn.
Film industrie zelfde plaatje, ja het zijn de grootste racisten !

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x