Mens en Dier

Deze zeevaarders bereikten Amerika 500 jaar eerder dan Columbus

Help ons door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ieder jaar wordt op Leif Eriksson Dag gevierd dat Leif Eriksson als eerste Europeaan voet op Amerikaanse bodem zette. Deze Viking bereikte rond het jaar 1000 Amerika, bijna 500 jaar voordat Christoffel Columbus volgens de algemene lezing het continent ontdekte.

Columbus heeft Noord-Amerika nooit bereikt en ‘ontdekte’ eilanden die al waren ontdekt door de mensen die er op dat moment op leefden. In tegenstelling tot Columbus, lieten de Vikingen de inheemse bevolking in leven. De Eskimo’s en indianen die ze tegenkwamen werden gezien als handelspartners en werden niet tot slaaf gemaakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Eriksson, die zo rond 970 werd geboren in IJsland, kon de Atlantische Oceaan oversteken dankzij de goede navigatievaardigheden van de Vikingen. Zijn vader Erik de Rode was een bekende ontdekkingsreiziger.

Er zijn twee verschillende verhalen bekend over de ontdekking van Amerika. Volgens de Sage van Erik de Rode bereikte Leif Amerika nadat hij op weg naar Groenland uit koers was geblazen. Volgens de Sage van de Groenlanders werd koopman Bjarni Herjólfsson tussen IJsland en Groenland uit koers geblazen, waarna hij Amerika bereikte. Bjarni keerde echter om en zette koers naar Groenland.

Leif bereikte rond het jaar 1000 de kust van Amerika. Hij stichtte een kleine nederzetting die hij Vinland (Wijnland) noemde. Vinland bevond zich waarschijnlijk op het noordelijkste punt van Newfoundland, een eiland dat nu bij Canada hoort. Nadat Leif met zijn bemanning in Vinland had overwinterd, vertrok hij met een lading druiven en hout naar Groenland, waar hij uiteindelijk overleed.

De Vikingen konden aan de plaats waar de zon opkwam, hoe hoog de zon aan de hemel stond en de positie van de maan en de sterren zien welke richting ze opvoeren. Daarnaast maakten ze gebruik van herkenningspunten en rijmpjes of liedjes om routes te onthouden. Ze keken ook goed naar de vogels en de zee. Sommige watervogels blijven dicht bij het land en walvissen blijven in de buurt van bepaalde zeestromen.

Leif Eriksson Dag wordt gevierd sinds 9 oktober 1964, de dag waarop de eerste georganiseerde migratie vanuit Noorwegen naar de Verenigde Staten begon. Een dag eerder, op 8 oktober, wordt Columbus Day gevierd.

Hoewel Eriksson 500 jaar voor Columbus voet op Amerikaanse bodem zette, bereikte een andere groep het continent 14.000 jaar geleden al. Aziatische bevolkingsgroepen migreerden tijdens de laatste ijstijd via een landbrug van Siberië naar Alaska en bevolkten beide continenten.

[The A.V. Club]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
max
max
9 jaren geleden

alweer iemand die heeft gelogen over zijn ontdekkingen columbus loog dat hij amerika had ontdekt en dat was toch echt een viking de geschiedenis bestaat zowiezo uit leugens

Klaas Oldegberts
Klaas Oldegberts
9 jaren geleden

zie dit en het wordt ook steeds weggehaald van Facebook.

http://anationbeguiled.com/?p=1277

Padja
Padja
9 jaren geleden

Ach Jah, die indianen hadden het ook gevonden.
Maar dat viert niemand. -:)

Nora
Nora
9 jaren geleden

De Aborigonals ontdekten veel vroeger Zuid Amerika. Ze hebben zich gemengd met de Indianen. Hun afstammelingen leven nog op Vuurland.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x