Mens en Dier

Dolfijnen praten net zoals mensen

Help ons door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dolfijnen fluiten niet, maar ‘praten’ tegen elkaar zoals mensen dat doen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Alhoewel het klinkt alsof dolfijnen fluiten worden de geluiden die ze voortbrengen geproduceerd door de vibratie van weefsel, net zoals bij de stembanden van mensen en vele landdieren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Wanneer we fluiten wordt de toon bepaald door de frequentie van lucht in de holtes,” zei Peter Madsen, auteur van het onderzoek dat is verschenen in Royal Society Biology Letters. “Wanneer dolfijnen duiken worden hun luchtholtes samengedrukt als gevolg van de toenemende druk in het water, wat zou betekenen dat ze een steeds hoger geluid maken als ze werkelijk fluiten.”

Madsen is onderzoeker van de Aarhus Universiteit in Denemarken en zijn team bestudeerde hoe dolfijnen communiceren door opnamen van een 12-jarige mannelijke tuimelaar uit 1977 te analyseren.

De dolfijn ademde een mix van helium en zuurstof in. Wanneer een persoon helium inademt en fluit wordt de toon 1,74 keer hoger dan bij gewone lucht. Het team ontdekte dat de hoogte van de toon bij dolfijnen niet verandert na het inademen van de mix, wat betekent dat de toon niet wordt bepaald door de omvang van de neusholtes. Dolfijnen fluiten dus niet.

In plaats daarvan maakt de dolfijn een geluid door het verbindende weefsel in de neus op een bepaalde frequentie te laten vibreren. Het geluid verandert door de aanspanning van de spieren en de luchttoevoer te reguleren. Op dezelfde manier gebruiken mensen hun stembanden om te spreken, aldus Madsen.

De wetenschappers denken dat de ontdekking opgaat voor alle tandwalvissen omdat de anatomie van hun neus overeenkomt en ze met hetzelfde probleem worden geconfronteerd om op grote diepte geluid te maken.

Het is bekend dat dolfijnen informatie uitwisselen over hun identiteit zodat ze met elkaar in verbinding kunnen blijven, zelfs op grote afstand.

“Er is namelijk duidelijk bewijs dat dolfijnen in staat zijn te ‘zien’ met behulp van geluid, zoals mensen ultrageluid gebruiken om een ongeboren kind te kunnen zien in de baarmoeder van een vrouw,” zei Jack Kassewitz van de organisatie Speak Dolphin.

Bron: Msnbc.com

Gerelateerd: ‘Dolfijnen reageren op complexe en hoog ontwikkelde manier op sterfte’

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x