Buitenland

In Duitsland is studeren aan de universiteit vanaf nu overal gratis

Help mee door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Geen enkele universiteit in Duitsland heft nog collegegeld. Afgelopen maand werd het collegegeld in de deelstaat Nedersaksen afgeschaft, de laatste van de zeven deelstaten waar studenten nog niet gratis naar de universiteit konden.

“Het heffen van collegegeld is onrechtvaardig,” zei Dorothee Stapelfeldt, de senator die in Hamburg belast is met wetenschap. In haar stad werd het collegegeld in 2012 afgeschaft. “Het werkt met name ontmoedigend voor jonge mensen waarvan de ouders niet hebben gestudeerd. Het is een kerntaak van de overheid om zeker te stellen dat jonge vrouwen en mannen in Duitsland kunnen studeren zonder dat ze daarvoor hoeven te betalen.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het experiment met collegegeld, dat in 2006 begon, werd onder druk van het volk beëindigd. Conservatieve overheden van deelstaten in het westen van Duitsland besloten destijds een collegegeld van 1000 euro per studiejaar in te voeren.

Tot 2005 was het heffen van collegegeld in Duitsland verboden, in overeenstemming met een VN-verdrag over de bevordering van de toegankelijkheid van het onderwijs. Een aantal deelstaten stapte naar het Federale Constitutionele Hof om toch collegegeld te kunnen vragen van de studenten.

In acht jaar tijd hebben alle deelstaten zich bedacht. Nedersaksen was de laatste deelstaat die boog voor de druk van de burgers. Dit houdt in dat er vanaf nu overal in Duitsland gratis gestudeerd kan worden aan de universiteit.

“We zijn afgestapt van het heffen van collegegeld omdat we niet willen dat alleen kinderen van rijke ouders kunnen deelnemen aan het hoger onderwijs,” zei minister van wetenschap en cultuur in Nedersaksen Gabriele Heinen-Kljajic (Groenen).

[The Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Buddy
Buddy
9 jaren geleden

Ben benieuwd of onze geldgeile regering dit initiatief net zo omarmt…

Louise
Louise
9 jaren geleden

Ik denk dat ik in Duitsland ga wonen.

Weetje waarom.

Overweeg een 2e studie te doen om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ik word niet aangenomen in mijn vakgebied omdat ik te weinig ervaring heb. Met een 2e studie zou ik extra kennis kunnen opdoen+grote stage kunnen vervolgen, waarna ik vervolgens meer kans zou kunnen hebben op een baan.

Maarrrr dat feestje gaat niet door, want een 2e studie kost 10.000 euro per jaar. Aangezien het een duale master is, kost me dat dus 20.000 euro in het geheel.

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Een ieder land ter wereld zou een voorbeeld aan Duitsland moeten nemen en waar studeren dus gratis is.

Elene
Elene
9 jaren geleden

Klopt helemaal wat betreft Duitsland. Ik woon er zelf ook en kom uit Arnhem.
Neem wegenbelasting, in NL betaalde ik iets van 150 euro in de 3 maanden en in Duitsland betaal ik 150 euro voor het hele jaar.

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x