Financieel

“Een taboe”: Schimmige pensioenwereld van 1300 miljard zit vol belangenverstrengeling

Help anderen door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gisteravond zond MAX aflevering vijf van de docuserie Zwarte Zwanen uit, waarin journalist Cees Grimbergen de Nederlandse pensioenwereld kritisch beschouwt.

In het programma was onder meer aandacht voor de Code Pensioenfondsen en voor de Monitorcommissie die toezicht houdt op de naleving van de coderegels. Voorzitter van die commissie is Margot Scheltema, ook commissaris van een Zwitsers farmaceutisch bedrijf waarin pensioenfonds ABP belegt én commissaris van De Nederlandsche Bank. Ze verstart op het moment dat deze belangenverstrengeling aan de orde komt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

En wat doet een voormalig topman van Goldman Sachs in het toezicht op pensioenfondsen van De Nederlandsche Bank? De pensioenwereld zit vol belangenverstrengeling en nevenfuncties. “Een taboe,” zegt Grimbergen.

Betrapt

Nederlanders die via hun werkgever verplicht sparen voor hun pensioen werken ongeveer een dag per week voor hun oude dag. Maar wat gebeurt er precies met het premiegeld? In de Nederlandse pensioenkassen zit ruim 1300 miljard euro.

Hoewel er veel mis is met het Nederlandse pensioenstelsel, is de interesse van de gemiddelde Nederlander voor het pensioen verbijsterend laag. In Zwarte Zwanen gedragen sommige mensen uit de pensioenwereld zich als kinderen die betrapt zijn op het stelen van een koekje uit de trommel.

Alles toegestaan

Om het hoogste rendement te kunnen behalen voor hun deelnemers, zijn pensioenfondsen min of meer afhankelijk van sluwe zakenbankiers en zo stellen ze zich ook open voor uitwassen. Door de trucs die de zakenbankiers gebruiken kunnen bedrijven waar mensen werken en premie afdragen richting de afgrond worden geduwd.

Directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg en Welzijn zegt dat voor hoge rendementen alles is toegestaan. Zijn fonds zit nu bijvoorbeeld in financiële producten die de crisis van 2008 veroorzaakten, maar waarop je nu hoog rendement kunt maken.

[FTM]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sola
Sola
7 jaren geleden

Feit is dat mensen met pensioen door al dat gedoe achter de schermen er flink op achteruit zijn gegaan. En nee, ik ben zelf nog lang niet met pensioen. Ik werk veel bij en met oudere mensen en er zijn mensen die er netto per maand toch 15 tot 25 procent op achteruit zijn gegaan met hun pensioen. En dit terwijl ze er hun hele leven voor hebben gewerkt!

exegese
exegese
7 jaren geleden

Een constante aanwas van kapitaal bij de steen- en steenrijke pensioenfondsen door inleg en rendementen is altijd al aanwezig geweest ook in de aller slechtste tijden zelfs op het verwachte toppunt van de vergrijzing van de zogenaamde babyboom vlak na de oorlog zijn de prognoses naar aanleiding van de echte feiten rooskleurig. We worden weer eens ronduit genaaid, geknipt en geschoren waar we zelf bij zijn. Wederom dat bankiers, politici en al wat daar om heen hangt niet te vertrouwen is zodra het over grote sommen geld gaat. Ons geld is in principe te belangrijk voor ons om aan dat soort gajes toe te vertrouwen, allen heeft dat zelfde gajes de regels zodanig kunnen maken dat we niet anders kunnen. Zolang we er braaf aan meewerken is het een zeer slim plan van ze, als we echter stoppen ons gedwee te laten belazeren dondert alles als een kaartenhuis in elkaar en kunnen we ons geld terugeisen. Angst kweken op basis van drogredenen is hun enige wapen en dat kunnen we zo uit hun handen slaan door er domweg niet meer aan mee te werken en ons geld terug te eisen wegens aantoonbaar bedrog en zwendel met andermans spaargeld voor de oude dag.

http://biz.tpo.nl/2015/10/20/pensioenfondsen-zijn-schatrijk/

trackback
Eindtijdsignalen en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
jhon
jhon
7 jaren geleden

Laat ons niet vergeten dat door het opsouperen van wat een pensioenfonds had kunnen zijn, de overheid heel de bevolking bestolen heeft (http://www.1meikomitee.net/48-1.htm) en zelf het vergrijzing Mythe gecreëerd (http://www.sdnl.nl/index1024.html ). We zitten niet alleen met een staatsschuld van ong. 60% van het BNP, maar ook die schuld aan de bevolking, die nu door de werkenden wordt afbetaald. Even schatten hoeveel dat is. Veronderstel ruwweg dat de levensverwachting gemiddeld 80j is, dat er in Nederland ‘14.7M personeelspensioenen (waarvan ong. 30% met aanvullend pensioen) zijn van gemiddeld 1000EUR/m en 400k staatspensioenen van gemiddeld 1300EUR/m. Veronderstel dat iedereen van 62 tot 80 op pensioen is, da’s gemiddeld 19 jaar. Dan had Nederlands pensioenpot 9.5j x (1.7M x 1000 + 400k x 1300)Eur/m x 12m/j = 253 miljard groot geweest. Mits goed beleggen, 15-25 miljard /jaar opbrengst om rentelasten af te betalen. Geen vergrijzingsprobleem want babyboomers zijn pensioenpotboomers, die zouden met zijn allen hun EIGEN pensioenpot aangelegd hebben. De Nederlandse staat staat bij iedere Nederlander die op pensioen gaat ong. 230’000 EUR in het krijt voor het opgesoupeerde pensioenfonds alleen al. Welke georganiseerde misdaadorganisatie doet beter?

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x