Gezondheid

Eten, roken of mediteren: Waarom het cruciaal is welke methode je kiest

Help mee door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meeste mensen doen wat ze moeten doen om de dag door te komen. Gegeven het aantal depressies of angststoornissen is het niet verwonderlijk dat Big Pharma groeit.

Millennia voordat we ons massaal richtten tot medicijnen ontdekte de mens inventieve manieren om hier mee om te gaan zoals het maken van een wandeling, het eten van paddo’s of meditatie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Maar welke methoden werken? De meeste mensen zullen het er over eens zijn dat ze ongelukkig worden van de constante gedachtestroom in het hoofd die inspeelt op obsessies, zorgen, de neurotische drang om te anticiperen op de toekomst en stress. Niet verrassend is het dat velen proberen deze stroom te stoppen, te kalmeren. Om deze reden richten we ons tot methoden die ons goed doen voelen. Je kunt denken aan roken, ademhalingsoefeningen, enzovoorts.

Sommige zijn gezonder dan andere en onderzoekers begrijpen eindelijk waarom bepaalde methoden de vicieuze cirkel doorbreken terwijl andere alles alleen maar erger maken.

Defaultnetwerk

Afgelopen jaar toonde een studie van Harvard aan dat er een duidelijk verband is tussen het afdwalen van je gedachten en bedroefdheid of ontevredenheid. Dit komt omdat veel mensen op zo’n moment alleen denken aan waarom je energierekening zo hoog was, waarom je baas naar tegen je deed of waarom je ex zo moeilijk doet.

Een andere studie ontdekte dat het afdwalen van gedachten wordt gerelateerd aan de activatie van hersencellen die toebehoren tot het defaultnetwerk (DMN). Het defaultnetwerk blijkt actief wanneer onze gedachten afdwalen.

Meditatie is een interessante methode om geluk te bevorderen. Onderdeel van het effect van mindfulnessmeditatie is bijvoorbeeld dat gedachten worden gecontroleerd door te leren niet te oordelen over bedroevende of stressvolle gedachten zodat je ze kunt loslaten.

Nieuw onderzoek door Dr. Judson Brewer van de Yale-universiteit heeft ontdekt dat de gedachten van ervaren meditatiebeoefenaars veel minder afdwalen. Gemeten is dat hun defaultnetwerk veel minder actief is.

Eerder onderzoek toonde al aan dat beoefenaars minder denken aan zichzelf. Wanneer dit gebeurt worden tegelijkertijd hersengebieden geactiveerd die gerelateerd zijn aan zelfreflectie en cognitieve controle. Dit maakt dat ze sneller terug kunnen keren naar het huidige moment wanneer hun gedachten af beginnen te dwalen. De meditatiebeoefenaars bleken dit niet alleen tijdens de meditatie te doen, maar ook wanneer ze niets hoefden te doen. Dit suggerereert dat ze een geheel nieuw defaultnetwerk vormen, één dat meer op het nu-moment is gericht, in plaats van op het ik-individu.

Onderliggende oorzaak

Hoe zit het dan met andere methoden zoals sigaretten, eten, of alcohol om rust te vinden? Verschuif je je focus dan niet van je innerlijke wereld van stressvolle gedachten naar iets in de externe wereld? Door uit te kijken naar je volgende shot caffeïne, nicotine of alcohol blijkt je ontevredenheid of bedroefdheid alleen maar erger te worden.

Brewer gebruikte het voorbeeld van roken om te illustreren waarom verslaving negatieve gedachten voedt. Elke keer wanneer je een negatieve emotie ervaart keert de drang naar een sigaret terug en dit versterkt met de tijd, waardoor je van elke shot steeds minder gelukkig wordt.

Door de onderliggende oorzaak aan te pakken, bijvoorbeeld door middel van meditatie, kun je het verlangen en de ontevredenheid uitzitten door er naar te kijken en het te accepteren om het vervolgens los te laten. Dit doorbreekt de cyclus in plaats van dat er een masker overheen wordt getrokken.

Dus als je te maken hebt met ontevredenheid of bedroefdheid, of het nu je dagelijkse zorgen zijn of een ernstige depressie of angststoornis, is de methode die je kiest zeker van belang. Het vinden van een methode die de cirkel doorbreekt, en niet maskeert, is cruciaal.

Welke methode gebruik jij?

Bron: Forbes.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x