Universum

Explosie op Jupiter

Help anderen door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de vroege uren van 10 september werd Jupiter door iets geraakt waarna een vuurbal oplichtte in de enorme wolkentoppen van de planeet.

Amateurastronoom Dan Peterson uit Racine in de staat Wisconsin was als eerste getuige van de explosie op Jupiter.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Ik zag een witte flits die maximaal twee seconden duurde,” zei hij. Een andere amateurastronoom, George Hall uit Dallas in de staat Texas, had zijn telescoop op hetzelfde moment op Jupiter gericht en maakte een foto van de vuurbal.

De vuurbal was waarschijnlijk het gevolg van een kleine asteroïde of komeet die Jupiter raakte. Gelijksoortige inslagen werden in juni en augustus van 2010 gezien.

Puin

Uit een analyse van beide gebeurtenissen is gebleken dat Jupiter waarschijnlijk vaker wordt geraakt door asteroïden met een doorsnee van circa 10 meter. Daar zijn twee oorzaken voor aan te wijzen. Enerzijds bevindt de planeet zich relatief dicht bij de asteroïdengordel en anderzijds worden asteroïden aangetrokken door de zwaartekracht van Jupiter.

Explosie op Jupiter

Astronomen gaan nu de plek onderzoeken waar de inslag heeft plaatsgevonden. Om nog onduidelijke redenen laten sommige explosies puin achter en andere niet.

Shoemaker-Levy 9

Tussen 16 en 22 juli 1994 kwamen 21 fragmenten van komeet Shoemaker-Levy 9 neer op Jupiter. Sommige van die delen hadden een diameter van twee kilometer. Het effect van die inslag op de atmosfeer van Jupiter was spectaculair: vuurbollen zo groot als de aarde stegen op in de atmosfeer van de planeet.

Bron: Spaceweather.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Knaagdier
Knaagdier
11 jaren geleden

Stel dat dat de Aarde was… konden we toch mooi ons schietgebedje opzeggen… Kijk, dit soort dingen vindt ik wel interressant om te zien…

Maar wat het ook was, het zei overduidelijk BOEM!

max1
max1
11 jaren geleden

De planeet Jupiter heeft door zijn grootte en zijn positie als buitenplaneet een beschermende functie voor de aarde.Veel astroiden en kometen die van buiten ons zonnestelsel komen, worden door de zwaartekracht van de zeer grote Jupiter aangetrokken en slaan dan vervolgens in op die planeet. Zodoende hebben binnenplaneten zoals de aarde enige bescherming. Gelukkig maar,anders waren we al vele malen vernietigd door zo’n inslag.

Jeremy Vorrink
Jeremy Vorrink
11 jaren geleden

dus kort gezecht yay jupiter.

Boon
Boon
11 jaren geleden

[quote name=”max1″]De planeet Jupiter heeft door zijn grootte en zijn positie als buitenplaneet een beschermende functie voor de aarde.Veel astroiden en kometen die van buiten ons zonnestelsel komen, worden door de zwaartekracht van de zeer grote Jupiter aangetrokken en slaan dan vervolgens in op die planeet. Zodoende hebben binnenplaneten zoals de aarde enige bescherming. Gelukkig maar,anders waren we al vele malen vernietigd door zo’n inslag.[/quote]
Jupiter….de stofzuiger.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x