Het Complot

Geen nieuws uit IJsland? Waarom niet?

Help ons door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Geen nieuws uit IJsland? Waarom niet? Waarom horen we alles over de ontwikkelingen in Egypte, maar niets over IJsland?

In IJsland zorgde het volk ervoor dat de regering opstapte. Nadat de grootste banken waren genationaliseerd werd besloten de schuld aan Groot-Brittannië en Nederland niet terug te betalen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het volk nam actief deel aan het herschrijven van de grondwet. En dat alles op een vreedzame manier. Een complete revolutie tegen de machten die de huidige wereldwijde crisis hebben georkestreerd. Daarom is IJsland de laatste twee jaar zo weinig in het nieuws. Wat zou er gebeuren als Europese of Amerikaanse burgers het voorbeeld van IJsland zouden volgen?

Bankroet

De feiten nog even kort op een rij. We schrijven 2008. Kaupthing, de grootste bank van IJsland, wordt genationaliseerd. De tweede en derde bank van het land waren al genationaliseerd. De IJslandse kroon devalueert en de beurs keldert. Het land is bankroet.

Het is 2009. Burgers protesteren voor het IJslandse parlementsgebouw en minister-president Geir Haarde dient het ontslag van de regering in. Er komen nieuwe verkiezingen. Een wetsvoorstel moet het probleem van de schuld aan Groot-Brittannië en Nederland gaan oplossen. De IJslandse bevolking krijgt tot 2046 de tijd om 3,8 miljard euro tegen 5,5 procent rente af te betalen.

Referendum

In 2010 gaat de IJslandse bevolking opnieuw de straat op, dit maal om een referendum te eisen. Tijdens een referendum in maart spreekt 93 procent van de IJslanders zich uit tegen het terugbetalen van de schuld. Het wetsvoorstel is van tafel. Ondertussen is de regering een onderzoek gestart om de verantwoordelijken voor de crisis te berechten. Vele topmannen en bankiers worden gearresteerd. Er komt zelfs een speciale gevangenis voor gepakte IJslandse bankiers.

In 2011 wordt een burgercomité gekozen om de grondwet te herschrijven. Het is voor het eerst dat IJsland zijn eigen grondwet schrijft. Toen het land in 1944 onafhankelijk werd van Denemarken nam het grotendeels de Deense grondwet over. Uit 522 kandidaten worden 25 burgers zonder politieke banden gekozen. Een concept van de nieuwe grondwet moet worden goedgekeurd door het huidige parlement en het parlement dat na de eerstvolgende verkiezingen wordt gevormd.

Lesje in democratie

Resumerend de aspecten van de IJslandse revolutie: ontslag van de regering, nationalisering van de grootste bank, een referendum zodat mensen invloed kunnen uitoefenen op economische besluiten, opsluiten van de betrokken partijen en herschrijven van de grondwet door het volk.

Groot nieuws zou je zeggen. Helaas. Het IJslandse volk heeft laten zien dat er een manier is om het systeem te verslaan en gaf de wereld een lesje in democratie.

Bron: CNN.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Yge Visser
Yge Visser
11 jaren geleden

Alles is een kosmische schaakspel en dus is het logisch dat IJsland als voorbeeld diende (Fischer WK 1972).

Uw echte Grootmeester-Greys (Yge) zegt u verder ditte:

12-9-12 is het Nederlandse doorbraakmomentum voor de vlygende brigade (u kunt het in de datum zelfs zien). Mocht u dit nog niet overtuigd hebben dan stel ik u voor om Openbaringen 12:12 er eens op na te slaan 🙂

Ik ben in voorbereiding om mijn geboortestad Den Haag weer in een Universele Law & Order City te gaan herstellen 🙂

Alles lach klaar om gezien te willen worden !

Financiele Apartheid was er voor om als Nederlands Exportproduct in dit land in 2012 in balans te worden teruggebracht (negatief geld was een boekhoudkundige truuk van de vals-spelende croupier)

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x