Gezondheid

Geen risico: gezondheidsclaims planten en kruiden toegestaan

Help door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op een aantal websites is te lezen dat ze vanaf december 2012 niet meer op hun site mogen vermelden dat bepaalde planten of kruiden goed zijn voor klachten als er ook een verwijzing staat naar de plaats waar ze verkocht worden.

Dit is onjuist, zo blijkt uit navraag van GroenLinks-Europarlementariërs bij de Europese Commissie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In 2006 is de verordering 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen aangenomen. Die stelt dat de gezondheidsclaims op voedingsproducten wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn.

Traditioneel gebruik

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is belast met de beoordeling van de gezondheidsclaims en baseert zich daarbij op resultaten van klinisch onderzoek. Vorig jaar werden bijvoorbeeld 222 gezondheidsclaims goedgekeurd.

Om misleiding te voorkomen mogen vanaf 14 december 2012 alle niet-goedgekeurde gezondheidsclaims niet meer gebruikt worden in de Europese Unie. Het gaat hier om levensmiddelen, niet om medicijnen.

De wetgeving voor Traditionele Kruidengeneesmiddelen staat ‘traditioneel gebruik’ toe als wetenschappelijke onderbouwing voor de medicinale werking van kruidengeneesmiddelen, omdat gezondheidsclaims van planten en kruiden met klinisch onderzoek moeilijk zijn aan te tonen.

In de wacht

De beoordeling op basis van traditioneel gebruik is niet mogelijk voor voedingsmiddelen. Daarom heeft de Europese Commissie in 2010 besloten om de claims voor planten en kruiden in de wacht te zetten. De EFSA gaat deze producten dan ook tijdelijk niet beoordelen. Totdat de Europese Commissie een definitief besluit neemt zijn gezondheidsclaims van planten en kruiden gewoon toegestaan.

Websites die schrijven over gezondheidsclaims van planten en kruiden handelen dan ook niet in strijd met de wet. De Europese Commissie kan in de toekomst besluiten dat de EFSA door moet gaan met de beoordeling van de gezondheidsclaims op basis van klinisch onderzoek, maar kan ook de beslissing nemen dat planten en kruiden een geval apart zijn en dat traditioneel gebruik voldoende bewijs is voor de gezondheidsclaims. In dat laatste geval zal de huidige wetgeving worden herzien.

Meer informatie over dit onderwerp is hier te vinden.

Bron: Groenlinks.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
days of our lives
days of our lives
11 jaren geleden

Voordat mensen over homeopathie beginnen, moet men het onderscheid kunnen maken tussen homeopathie en fytotherapie.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fytotherapie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homeopathie

Homeopathie is kwakzalverij, fytotherapie niet per definitie.

Peter
Peter
11 jaren geleden

[quote name=”days of our lives”]Voordat mensen over homeopathie beginnen, moet men het onderscheid kunnen maken tussen homeopathie en fytotherapie.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fytotherapie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homeopathie

Homeopathie is kwakzalverij, fytotherapie niet per definitie.[/quote]

Homeopathie is kwakzalverij? Echt niet, het is de meest zuivere gezondheidszorg die je kunt krijgen. Er zijn helaas alleen mensen die er geen verstand van hebben en maar wat aan rommelen waardoor homeopathie in een kwaad daglicht komt te staan. Daarom ben ik ook een groot voorstander van een Nederlands/Europees keurmerk zodat het kaf van het koren word gescheiden en ook van meer samenwerking tussen reguliere en alternatieve gezondheidszorg. Het zo in de kosten voor de gezondheidszorg miljarden kunnen schelen.

days of our lives
days of our lives
11 jaren geleden

[quote name=”Peter”]

Homeopathie is kwakzalverij? Echt niet, het is de meest zuivere gezondheidszorg die je kunt krijgen. Er zijn helaas alleen mensen die er geen verstand van hebben en maar wat aan rommelen waardoor homeopathie in een kwaad daglicht komt te staan. Daarom ben ik ook een groot voorstander van een Nederlands/Europees keurmerk zodat het kaf van het koren word gescheiden en ook van meer samenwerking tussen reguliere en alternatieve gezondheidszorg. Het zo in de kosten voor de gezondheidszorg miljarden kunnen schelen.[/quote]

Nou, jij bent dus de eerste die er over begint. Mijn vraag aan jou of je de verschillen tussen de twee kent. De ervaring leert dat hier een behoorlijk groot aantal mensen homeopathie gaan verdedigen, terwijl ze fytotherapie bedoelen.

tigron
tigron
11 jaren geleden

[quote name=”days of our lives”]Voordat mensen over homeopathie beginnen, moet men het onderscheid kunnen maken tussen homeopathie en fytotherapie.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Fytotherapie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Homeopathie

Homeopathie is kwakzalverij, fytotherapie niet per definitie.[/quote]

Dus als jij het leest op wikipedia dan is dat zo?
Dit staat eveneens op wikipedia: Er is geen garantie aangaande de juistheid van de artikelen.
Als iets niet bewezen is volgens de reguliere wetenschapsmethodes, wil dat nog niet zeggen dat iets niet werkt.
Als het kwakzalverij zou zijn volgens jou,waarom zouden verzekeraars dan toch de behandelingen vergoeden?
Waarom zou de nederlandse staat dan homeopathie als ’n wettelijke erkende beroepsuitoefening zien compleet met BIG registratie?

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x