Propaganda

Gelekte documenten onthullen geheimen van klimaatontkenners

Help door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Amerikaanse Heartland Institute is een denktank voor de vrije markt, maar staat in de praktijk vooral bekend als een bolwerk van klimaatontkenners.

Uit gelekte documenten blijkt echter dat het Heartland Institute gefinancierd wordt door grote corporaties, werkt aan een lesprogramma dat de bestaande klimaatwetenschap in diskrediet moet brengen en zelf een aantal klimaatontkenners op haar loonlijst heeft staan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Heartland dreigt nu met juridische stappen en financiële claims tegen eenieder die de documenten op internet publiceert. Het instituut eist dat alle documenten en links worden verwijderd.

Charles G. Koch Charitable Foundation

Op haar website schrijft Heartland ‘de identiteit van haar sponsoren niet aan het publiek te onthullen’. De namen van de geheime sponsoren worden nu echter overal op internet verspreid dankzij de gelekte memo’s.

Eén van de documenten, een 29-pagina’s tellend rapport getiteld 2012 Fundraising Plan (pdf), onthult hoe het instituut hoopt 5,8 miljoen euro te ontvangen van onder meer de Charles G. Koch Charitable Foundation, een belangrijke financier van de Tea Party, en bedrijven zoals GlaxoSmithKline van James Murdoch, Microsoft Corporation, Pfizer, Reynolds American (eigenaar van een aantal tabaksfabrikanten) en Time Warner Cable.

De vertrouwelijke documenten zijn door een insider binnen de denktank doorgespeeld aan DeSmogBlog, meldt The Guardian. Zo zou bijvoorbeeld 75.000 euro zijn uitgegeven om in scholen te verkondigen dat ‘de klimaatverandering een controversieel en onzeker onderwerp is’. Oliemiljardair Charles Koch schonk Heartland vorig jaar persoonlijk 150.000 euro.

Beide partijen

Ook gaf een anonieme donor het instituut tussen 2007 en 2011 10 miljoen euro, waarvan 6,5 miljoen voor ‘global warming-projecten’. Weerman Anthony Watts gaf toe dat hij van het instituut een bedrag van 70.000 euro heeft gekregen voor een nieuw project. Heartland organiseerde al verscheidene klimaatconferenties voor sceptici in dure hotels in New York en Washington DC.

En zo blijkt eens te meer dat dezelfde mensen achter de schermen beide partijen financieren om verdeeldheid en verwarring te veroorzaken. Het klimaatonderzoek dat eind oktober vorig jaar werd gepresenteerd door klimaatwetenschapper Richard Muller werd namelijk ook bekostigd door de Charles Koch Foundation.

CO2-taks

Maar wat is er in de tussentijd gebeurd? In januari dit jaar werd de CO2-taks van kracht. Deze belasting voor CO2-uitstoot is gericht op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, maar landen als China, Rusland en de Verenigde Staten zijn hier fel tegen gekant. Reizigers betalen daardoor meer voor de prijs van vliegtickets.

De reden? Vanwege de lage energieprijzen is het investeren in kerncentrales momenteel niet rendabel. Daarom is gepleit voor een toeslag op de uitstoot van CO2, waardoor kernenergie weer relatief goedkoper wordt. De Charles Koch Foundation is een belangrijke steunpilaar van de kernlobby.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ReinBrein
ReinBrein
11 jaren geleden

hihi klimaatontkenners,wat zijn dat ? zijn dat mensen die ontkennen dat er een klimaat is ?

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x