Archeologie

Graftombe ontdekt bij steengroeve Stonehenge

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mogelijk hebben archeologen de graftombe van de oorspronkelijke bouwers van Stonehenge gevonden tijdens opgravingen bij een archeologische vindplaats in Wales.

Naar verluid zijn de hardstenen die gebruikt werden voor de bouw van Stonehenge afkomstig uit Carn Menyn in de Preseli heuvels.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Archeologen denken een verband te kunnen leggen tussen Carn Menyn en Stonehenge. Zo werd een ceremonieel monument gevonden met een enkel paar rechtopstaande stenen. De hardstenen die gebruikt zijn voor Stonehenge en tevens in paren zijn geplaatst verbinden de iconische vindplaats met dit nieuw ontdekte monument in Wales.

De grafheuvel is over de henge geplaatst. Het verband tussen de Welshe vindplaats en Stonehenge werd in 1923 voor het eerst geopperd door geoloog Herbert Thomas. Dit verband werd in 2008 bevestigd toen archeologen voor het eerst in 50 jaar toestemming kregen om opgravingen te doen in de binnenste stenen cirkel.

De hardstenen zijn over een afstand van 240 kilometer verplaatst om Stonehenge te creëren. Momenteel worden opgravingen gedaan bij een Neolithische tombe die naast de oorspronkelijke steengroeve is gebouwd.

In het gebied zijn veel bronnen te vinden die worden geassocieerd met rituele genezing in prehistorische tijden. Het bestaan van deze bronnen is mogelijk de reden waarom deze specifieke stenen werden gebruikt voor een monument op zo’n grote afstand.

Het ceremoniële monument is ouder dan de grafheuvel. Volgens experts gaat het om een zeer belangrijk persoon die mogelijkerwijs verantwoordelijk was voor het transport van de stenen. Het gevonden monument vertoont veel gelijkenissen met de eerste Stonehenge, aldus voorzitter van de Society for Antiquities Geoff Wainwright.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x