Binnenland

Groeiend verzet: Gemeenten Maastricht, Amsterdam en Tiel spreken zich uit tegen handelsverdrag TTIP

Help door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het college van burgemeester en wethouders van Maastricht heeft zich per brief aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel tegen het handelsverdrag TTIP uitgesproken.

In de brief aan Ploumen spreekt het college zich namens de gemeenteraad uit tegen het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Dit verdrag, waarover nu wordt onderhandeld, gaat over het handelsverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“De gemeenteraad is niet tegen vrij handelsverkeer, maar vindt het TTIP-verdrag een stap te ver gaan,” aldus de gemeente in een verklaring. “De bezwaren richten zich onder meer op de mogelijkheid om democratische besluitvorming te omzeilen, het gebrek aan transparantie en onduidelijke arbitrage. Daarnaast wordt gevreesd voor het onder druk komen te staan van arbeidsomstandigheden en sociale rechten.”

Negatief effect

Eerder spraken de gemeenten Tiel en Amsterdam zich al uit tegen TTIP. Tiel was de eerste TTIP-vrije gemeente. Daar sprak de raad zich op 17 juni vorig jaar uit tegen het handelsverdrag. In Amsterdam werd een motie tegen TTIP ingediend door GroenLinks. Die kon rekenen op steun van de Partij voor de Dieren, Partij van de Ouderen, PvdA en SP.

Volgens de initiatiefnemers van de motie kan TTIP een negatief effect hebben op onze gezondheid, voedselveiligheid, werkgelegenheid, milieu, sociale zekerheid, duurzaamheid en privacy. Vooral de zogeheten ISDS-clausule, waarmee bedrijven overheden kunnen aanklagen, baart de Amsterdamse raad zorgen.

Niet uit onze naam

Oxfam-Wereldwinkels voerde deze week actie tegen TTIP. “De Europese Commissie en de VS onderhandelen achter gesloten deuren over een handelsovereenkomst,” zegt Oxfam-Wereldwinkels in een persbericht. “Wat er besproken wordt is niet publiek bekend. Niet alleen het grote publiek is niet op de hoogte, ook de verkozen EU-parlementsleden weten amper meer. Toch iets om ons zorgen over te maken? Twee economische grootmachten leggen nieuwe spelregels vast voor hun handel. En bepalen meteen ook wie waar de vruchten kan plukken.”

“Niemand kan vertellen hoe dit handelsverdrag het lot van de Malinese katoenproducent of de Mexicaanse melkveehouder zal beïnvloeden,” vervolgt het persbericht. “Wat de dames en heren Eurocommissarissen aan het bedisselen zijn, doen ze niet uit onze naam.”

[Gemeente]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Brainwashed
Brainwashed
8 jaren geleden

En terecht… boer moet boer blijven… Respect voor een ieder die daarvoor opkomt. .

helder
helder
8 jaren geleden

maastrichtse lente?

luna
luna
8 jaren geleden

Weg met dit achterlijke verdrag !
Nog meer uitroeien van al wat nog g o e d is.. als we daar in mee gaan is de kip eerder als het ei
De kip zonder kop heet Ploumen.. of beter ; een domme gans

Logiter
Logiter
8 jaren geleden

Vpro tegenlicht had hier een half jaar geleden een mooi item over.
Het blijkt dus dat het Nederlandse bedrijfsleven en investeerders nagenoeg overal ter wereld deze ISDS wurgcontracten heeft laten tekenen door onze handelspartners.
Mede dankzij de koning en zijn lieftallige vrouw,werden de contracten voorgesteld als “we zijn toch vrienden?vertrouw me” documenten,om later van de handelspartners ongelimiteerd te kunnen claimen wanneer zij niet akkoord gingen met verwoesting van leef en natuurgebied.
Nu wil uncle Sam onze ballen.
Wanneer Amerika het lukt het TTIP verdrag te laten tekenen,zijn we niet alleen onze souvereiniteit kwijt,maar ook onze voedselveiligheid.
Amerika op zijn beurt heeft met één slimme zet,nagenoeg financiele wereldheerschappij…als onze regering zo stom is.
Persoonlijk denk ik.dat dit georchestreerd wordt,dus welke bewindsman zal tussen nu en een aantal jaar zijn zakken vullen bij een multinational,ik ben benieuwd.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x