Buitenland

Grootschalige protesten ook overgeslagen naar China

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Duizenden inwoners van een stad in het zuidwesten van China gingen op donderdag de straat op omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop ze door plaatselijke functionarissen worden behandeld, zo meldt CNBC.

De demonstraties in de gemeente Qianxi in de provincie Guizhou zijn, net als vele andere recente opstanden, gericht tegen buitensporig optreden van plaatselijke functionarissen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Radio Free Asia, een nieuwsdienst gezeteld in Washington D.C., meldde dat de Chinezen slaags raakten met de lokale autoriteiten nadat politieagenten een elektrische fiets in beslag probeerden te nemen, waarbij de eigenaresse gewond raakte.

Duizenden toeschouwers snelden toe en kwamen in opstand waarbij ze de wegen blokeerden met vrachtwagens en vorkheftrucks, zo is op vrijdag op de website van China National Radio te lezen.

Toename

In juni kwam het in het zuiden van China ook al tot een botsing tussen lokale bewoners en de politie. Onderzoekers zeggen dat dergelijke uitbarstingen van onrust de controle van de regerende Communistische Partij op de proef stellen.

In 2009 waren in China volgens onderzoekers van de Nankai Universiteit in het noorden van China zo’n 90.000 ‘massale incidenten’. Sommige schattingen komen zelfs nog hoger uit.

De Chinese Academie van Sociale Wetenschappen ziet een sterke toename. In 2007 waren er 70.000 massale incidenten in China, tegen 60.000 in 2006.

Censuur

De nieuwste volksopstand verspreidde zich volgens Radio Free Asia snel op het Chinese internet, vooral via de populaire blogsite Weibo. De Chinese autoriteiten zijn zich bewust van de toenemende ontevredenheid onder de bevolking en op vrijdagochtend leverden zoekresultaten op Qianxi en Guizhou op Weibo vrijwel niets op.

Internetgebruikers bleven desalniettemin reacties plaatsen waarbij sommigen de opstand relateerden aan de volksopstand in Londen en andere Britse steden. “In China zijn elke week meer serieuze rellen dan in Groot-Brittannië,” zei één van de Weibo-gebruikers.

Bron: Cnbc.com

Verwante artikelen:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x