Het Complot

Grootste privégeschil in de geschiedenis tussen twee oligarchen

Help mee door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vandaag zouden twee Russische zakenmannen, die veel rijkdom vergaarden in de jaren na de val van Sovjet-Unie, elkaar treffen in een Britse rechtszaal.

De rechter deed uitspraak in de zaak tussen Roman Abramovitsj, miljardair en eigenaar van voetbalclub Chelsea, en Boris Berezovski, wiskundige en autohandelaar die kapitalen verdiende aan de privatisering van staatsbedrijven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Boris Berezovski (foto) werd in 1946 geboren als zoon van een bekende Moskouse rabbijn. In de negentiger jaren was Berezovski één van de schimmigste figuren binnen de muren van het Kremlin. Hij verschafte zich toegang tot de hoogste regionen van de macht. Vanaf 1994 werd hij hoofdaandeelhouder van het televisiebedrijf ORTV dat de grootste landdekkende televisiezender ORT bezat.

Poetin

In hetzelfde jaar overleefde hij een bomaanslag door de Russische maffia, waarschijnlijk vanwege zijn vermeende banden met de toen machtige Tsjetjeense maffia in Moskou. Naast ORTV kocht hij nog een aantal andere mediabedrijven op. Hij maakte LogoVaz tot zijn eigen bank.

In 1996 kocht hij samen met Roman Abramovitsj een aantal oliebedrijven op, die hij onderbracht in hun oliebedrijf Sibneft. Hij verwierf ook de nationale luchtvaartmaatschappij Aeroflot.

Berezovski betrad het Kremlin door aan te pappen met de familie van Jeltsin. Hij formeerde een verbond van invloedrijke bankiers dat trouw zwoer aan Jeltsin. Toen Poetin werd verkozen tot president van Rusland werd het al snel duidelijk dat deze geenszins van plan was om de oligarchen hun politieke macht te laten behouden. Berezovski vluchtte het land uit na een aanhoudingsbevel en vroeg politiek asiel aan in Londen.

Opgelicht

In Rusland is Berezovski verre van populair. Velen beschouwen hem als de meest wetteloze en onethische persoon onder de oligarchen en stellen hem persoonlijk verantwoordelijk voor de economische instorting van het land. Men gelooft dat hij samen met andere oligarchen de overheid heeft opgelicht met zijn privatisatieprogramma.

Roman Abramovitsj is vooral bekend als eigenaar van voetbalclub Chelsea en mede-eigenaar van CSKA Moskou. In 2004 kocht hij een Boeing 767, die hij voor een enkele honderden miljoenen liet ombouwen. Vanwege zijn joodse achtergrond heeft hij ook een aantal liefdadigheidsprojecten in de Israëlische steden Jeruzalem en Tel Aviv geldelijk ondersteund.

Op zijn jacht heeft hij een ‘paparazzischild’ dat met behulp van lasers de lichtsensors van digitale camera’s detecteert. Wanneer het apparaat er één vindt schiet het een lichtstraal af die foto’s maken onmogelijk maakt. Abramovitsj is onder meer beschuldigd van omkoping, afpersing, diefstal en fraude.

Volgens Berezovski heeft Abramovitsj hem onder dwang aandelen in de Russische oliegigant Sibneft afgetroggeld. Hij beschuldigt Abramovitsj van contractbreuk en eist een schadevergoeding van ruim 3,6 miljard euro. Abramovitsj ontkent de beschuldigingen. Ondanks dat hij schitterde door afwezigheid won Abramovitsj de rechtszaak.

Rothschild

De familie Rothschild heeft Boris Berezovski de fijne kneepjes van het vak geleerd. Spencer House in Londen werd in 1986 aangekocht door RIT Capital Partners, eigendom van Lord Rothschild. Vlak bij het kantoor van Lord Rothschild heeft Berezovski zijn kantoor. Vlak daarnaast heeft ook Rupert Murdoch van News Corporation een appartement aan St James’s Place. Op een steenworp afstand bevindt zich het hoofdkwartier van de Orde van de Tempeliers op 86 St James’s Street.

Is het niet toevallig dat zij allemaal dubbele paspoorten hebben, in belastingparadijzen wonen en lid zijn van de hogere gradenvrijmetselarij? Miljarden zijn uit Rusland weggesluisd door een kleine groep die de Amerikaanse, Britse en Europese centrale banken beheert terwijl het volk in armoede leeft.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebwewoner
Aardebwewoner
11 jaren geleden

Dan was Jelsin de dronkenlap wel handig. Jelsin liet het toe dat er allerlei goudmijnen, diamantmijnen, oliebronnen, kopermijnen, kolenmijnen en dergelijke werden opgekocht met dollars gemaakt uit niks (zogenaamde harde valuta).
En de gewone Rus heeft het nakijken.

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x