Financieel

Hoe geld empathie en compassie blokkeert

Help mee door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wie zal volgens u sneller liegen, bedriegen en stelen, een rijk of een arm iemand? Uit nieuw onderzoek blijkt dat compassie naar andere mensen toe verdwijnt op het moment dat individuen hoger op de sociale ladder komen te staan.

Psychologen Paul Piff en Dacher Keltner van de Universiteit van Californië – Berkeley deden onderzoek naar de invloed van sociale klasse op gevoelens naar andere mensen toe.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Piff en zijn collega’s keken bij één van de studies naar het gedrag van automobilisten op een drukke kruising. De bestuurders van luxe wagens bleken sneller geneigd andere automobilisten af te snijden in plaats van dat ze rustig op hun beurt wachtten. Dit bleek op te gaan voor zowel mannen als vrouwen. In een andere studie werd aangetoond dat bestuurders van luxe auto’s ook vaker maling hadden aan voetgangers bij oversteekplaatsen, zelfs na het maken van oogcontact.

Manipuleren

Om te achterhalen of egoïsme leidt tot rijkdom of andersom deden Piff en zijn collega’s onderzoek naar het manipuleren van de gevoelens die mensen associëren met sociale klassen. De onderzoekers vroegen deelnemers om zich gedurende enkele minuten te vergelijken met mensen die financieel gezien beter of slechter af waren dan zijzelf. Achteraf kregen de respondenten een schaal met snoepgoed te zien. Ze kregen te horen dat ze zo veel mochten meenemen als ze maar wilden. Wat overbleef zou worden gedoneerd aan kinderen in een nabijgelegen laboratorium. Participanten die dachten aan hoeveel beter ze het deden dan anderen namen significant meer snoepgoed mee waardoor er minder overbleef voor de kinderen.

Een gerelateerde serie studies door Keltner en zijn collega’s keek naar hoe sociale klasse gevoelens van compassie naar mensen die lijden kan beïnvloeden. In één onderzoek werd ontdekt dat minder rijke individuen meer geneigd zijn om compassie naar anderen te voelen. Ze waren het vaker eens met beweringen als “Ik ben me vaak bewust van mensen die hulp nodig hebben” en “Het is belangrijk om kwetsbare mensen te verzorgen”.

Hartslag

In een tweede studie kregen respondenten twee video’s te zien terwijl hun hartslag werd gemeten. In één video werd uitgelegd hoe je een patio bouwt. De tweede video toonde kinderen die leden aan kanker. Na het kijken van de video’s moesten de deelnemers aangeven hoeveel compassie ze voelden terwijl ze keken. De sociale klasse werd gemeten op basis van inkomen en opleiding. Participanten met minder inkomen en opleiding bleken vaker compassie te voelen voor de kankerpatiënten. Terwijl ze de tweede video keken bleek ook hun hartslag terug te lopen, een reactie die wordt geassocieerd met aandacht voor de gevoelens en motivaties van anderen.

In eerder onderzoek werd aangetoond dat hogere klassen minder goed in staat zijn emoties van anderen te herkennen en minder aandacht besteden aan mensen waar ze mee communiceren.

Broedplaats

Piff en zijn collega’s denken dat rijkdom en overvloed mensen een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid geeft. Hoe minder we afhankelijk zijn van anderen, hoe minder we geïnteresseerd zijn in hun gevoelens. Dergelijke mensen richten zich voornamelijk op zichzelf. Een andere reden heeft te maken met onze neiging tot hebzucht. Piff ontdekte dat rijkere mensen het vaker eens zijn met beweringen als “Hebzucht is rechtvaardig, heilzaam en moreel verdedigbaar”.

Vanwege de toenemende ongelijkheid in de wereld heeft het verband tussen rijkdom en compassie belangrijke implicaties. Zij die de meeste macht hebben op aarde zijn tegelijkertijd het rijkst. Wanneer sociale klasse bepaalt hoeveel compassie we voelen kan worden gezegd dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de machtigste personen onder ons beslissingen nemen die de armen helpen. De rijkste individuen zijn ook het meest geneigd zich schuldig te maken aan onethisch gedrag. In The New York Times speculeerden Keltner en Piff onlangs hoe hun onderzoek kan helpen verklaren waarom Goldman Sachs en andere machtige financiële corporaties een broedplaats zijn voor hebzuchtig gedrag.

Bron: Scientificamerican.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x