Gezondheid

Hoe hotdogs worden gemaakt en waarom je ze beter kunt vermijden

Help door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je kunt beter niet weten wat er allemaal in je voedsel zit, hoe het wordt bewerkt of waar het vandaan komt, wil je nog een hap door je keel krijgen. Dat geldt ook voor hotdogs. In de Verenigde Staten is de hotdog zo’n beetje onderdeel van het standaardmenu en dus rolt er in de fabriek in onderstaand filmpje elke 35 seconden een hoeveelheid worstjes uit de machine die twee voetbalvelden kan omlijsten.

Een hotdog wordt net als onze kroket van vleesresten gemaakt. Botten van een uitgebeend karkas worden met behulp van een hogedrukmachine ontdaan van de laatste verwerkbare vleesresten. Dit zogenoemde separatorvlees of spuitvlees bestaat uit een substantie geproduceerd van de resten spierweefsel dat aan beenderen overblijft nadat het vlees er vanaf is gesneden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Onder hoge druk wordt dit vlees van de beenderen afgespoten en verwerkt in vleesdeeg, waar dan goedkope vleesproducten van gemaakt worden zoals hotdogs, kipnuggets en frikandellen. Volgens de Europese richtlijnen mag dit deeg geen vlees meer worden genoemd.

Hotdogs bevatten onder meer:

Natriumnitriet (E250): een conserveermiddel dat de kans op kanker in hoge mate verhoogt. De World Cancer Research Fund (WCRF) adviseert om geen natriumnitriet meer te eten. De stof komt vooral voor in bewerkt vlees, zoals salami, knakworsten, gehakt, hamburgers en diepgevroren pizza’s.

Hoe hotdogs worden gemaakt en waarom je ze beter kunt vermijdenKalium- en natriumtrifosfaten (E451): voedingszuren die ook worden toegevoegd aan wasmiddelen – om het water te ontharden – brandvertragers, papier, rubber en antivries.

Natriumascorbaat (E301): een veelgebruikte antioxidant en zuurteregelaar die bij een overdosis kan leiden tot ongewenste neveneffecten zoals een branderig gevoel, irritatie in de mond en keel, gezwollen lippen en tong, pijn aan de botten, spierzwakte en stemmingswisselingen.

Karmijnzuur (E120): een kleurstof die wordt gewonnen op de Cochenilleluis. Deze luis wordt van schijfcactussen afgeschept en geplet. De stof kan bij kinderen leiden tot hyperactiviteit en is bekend als oorzaak voor ernstige allergische reacties en anafylactische shock bij mensen die er beroepsmatig mee werken.

Smullen maar!

[Prevent Disease]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Alex Donkers
Alex Donkers
9 jaren geleden

Je kunt ze beter mijden. Vermijden wordt lastiger.

arnold
arnold
9 jaren geleden

jammie weer wat geleerd beter dus je eigen eten maken dan romel wat geen voedingswaarde heeft eten

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

In België was er iemand die verkocht hotdogs met daarin echt hondenvlees.

Angela
Angela
9 jaren geleden

Dat is gewoon genocide aan het menselijk ras wat lijkt op mensen naar Aushwitz

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x