Financieel

Is de eurozone nog te redden?

Help ons door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terwijl Griekenland en de Griekse samenleving zich in een economische, sociale en politieke vrije val bevinden en binnen een paar dagen het einde van de Eurozone in haar huidige samenstelling zouden kunnen inleiden, beweegt Spanje zich even snel richting de afgrond maar wordt er ook nu weer geroepen dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen.

De banken van 1 biljoen

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Al sinds het begin van de Europese schuldencrisis was bekend dat Spaanse banken zo’n 1 biljoen euro aan twijfelachtige hypotheekleningen in hun boeken hadden staan, waarvan de waarde kunstmatig hoog werd gehouden in het kader van het ‘mark to fantasy’ in plaats van ‘mark to market’ beleid van de arrogante en wereldvreemde Spaanse financiële sector. Je hoefde in Spanje maar uit het raam te kijken om te zien dat alles leeg was en te koop stond en vooral niet verkocht werd.

Onder het tapijt

Opvallend is dat de huidige regering Rajoy zichzelf overtuigend in het zadel had gehesen na de regering Zapatero uit de macht te hebben geduwd vanwege falend economisch crisisbeleid. In plaats van schoon schip te maken en krachtig orde op zaken te stellen, deed de regering Rajoy wat alle regeringen van de lidstaten zo graag doen, namelijk de zaak als minder erg en goed beheersbaar voor te stellen. Terwijl iedereen wees op het onhoudbare hoge percentage werklozen, deed de regering Rajoy niets aan het probleem. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Spanje onder druk van Europa de zaak beter dan in werkelijkheid heeft voorgesteld. Europa wilde immers koste wat het kost besmetting voorkomen.

Bankia

Met de nationalisatie van het Spaanse Bankia is aan dit liedje een einde gekomen, maar gaat de regering Rajoy toch gewoon door met het foutief voorstellen van zaken en met het onderschatten van de enorme reddingsbedragen die met Bankia gemoeid zullen zijn. Schattingen lopen uiteen van 200-400miljard euro en vergelijk dat bedrag eens met de miezerige 15 miljard aan bezuinigingen die Nederland momenteel treft en ook ons land helemaal de stuipen op het lijf jaagt. In Spanje hebben we het dan alleen nog over Bankia als eerste in de rij van een golf van nationalisaties van kleine en grote Spaanse banken.

Wanbeleid

Ook zonder verkiezingen dreigt Spanje op korte termijn onbestuurbaar te worden vanwege ongekend wanbeleid. Het argument dat de schuldencrisis een veelkoppig monster is zonder duidelijke oplossingsrichtingen gaat niet langer op. We weten inmiddels dat het ontkennen en vooruitschuiven van de problemen niet werkt, dat nationalisatie van de problemen alleen maar leidt tot het kopen van een beetje tijd tegen een veel te hoge prijs en dat uiteindelijk Europa te hulp zal moeten schieten met geld dat er niet is.

Too big always fails

Ondertussen is iedereen vergeten dat Bondskanselier Merkel en Minister van Financiën Schaüble nog onlangs in het openbaar lieten weten dat als Spanje zou vallen dat voor Europa niet te dragen zou zijn. Daar hadden ze gelijk in, maar ik voorspel dat Spanje binnen een paar dagen de gang naar het EFSF en het ESM zal gaan maken en dan zal er weer getoverd worden met geld.

Bukken

Portugal en Italië doen er natuurlijk momenteel alles aan om uit het licht van de schijnwerpers van critici van het huidige beleid te blijven, maar vooral Italië onder leiding van de technocraat Monti zou juist het tegenovergestelde moeten doen. Hij zou de leiding moeten nemen van een grote schuldenschoonmaak in geheel Zuid-Europa en kan daarmee de status van visionair staatsman snel en voor altijd verwerven. Dat zou een indrukwekkende machtspositie opleveren ten opzichte van Duitsland want het zou inzichtelijk maken dat de Europese schuldenberg zo hoog is dat die door afgravingen (bezuinigingen) niet zal slinken en zelfs groter wordt.

Afleidingsmanoeuvre

Maar niets van dit al. Het motto is nu -ook van Monti- dat naast het fiscale pact er een economisch groeipact moet komen en dat terwijl iedereen met een beetje gezond verstand inmiddels weet dat het economisch sterke noorden van Europa altijd wint ten opzichte (en dus ten koste) van het economisch zwakke en steeds zwakker wordende Zuid-Europa, waarbij de knoflookgrens zo’n beetje door België loopt en de scheidslijn tussen Noord en Zuid vormt.

Valse hoop

Is de Eurozone nog te redden? Waarschijnlijk is het machtswoord van Duitsland -de Euro blijft, punt uit- binnenkort niet voldoende meer als de financiële tsunami zich daadwerkelijk aandient. Heeft geld in de vorm van overmatige schuld dan toch een allesvernietigende werking, omdat wij allemaal schuldig zijn? Ik ben bang van wel.

P.s de beurzen stijgen weer even omdat er een nieuwe ronde van geldverruiming wordt verwacht. Wat een waanzin.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Bron: RTLZ

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x