Paranormaal

Is telepathie in strijd met de wetenschap?

Help door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een groot deel van de wetenschappers accepteert de mogelijkheid dat telepathie bestaat. Uit twee verschillende studies bleek dat respectievelijk 56 en 67 procent in ESP gelooft.

Dergelijke peilingen suggereren dat de meeste wetenschappers geïnteresseerd zijn in psi. Dat blijkt in de praktijk anders te zijn. Ruim 34 procent van de psychologen is van mening dat ESP onmogelijk is, tegen drie procent van de deelnemers aan de studies.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De meest prominente sceptici blijken psychologen te zijn. Uitzondering is bioloog Richard Dawkins die heeft gezegd dat het bestaan van telepathie ‘de natuurwetten binnenstebuiten zou keren’.

Fundamenteel incorrect

Het meest gebruikte argument tegen de parapsychologie is dat het fenomeen in strijd is met het moderne wetenschappelijke wereldbeeld. Dat betekent niet per definitie dat de parapsychologie niet bestaat, maar als blijkt dat parapsychologie echt is zitten zowel de natuurkunde, de biologie als de neurowetenschap er flink naast, zoals neuropsycholoog Donald Hebb benadrukte.

Critici kunnen echter niet uitleggen hoe de natuurkunde en fysiologie exact beweren dat ESP geen voldongen feit is. Een scepticus staaft zijn of haar bewering meestal niet met specifieke voorbeelden. In de zeldzame gevallen waarin dat wel gebeurt worden vaak de principes van de klassieke natuurkunde aangehaald, maar die bleken bijna een eeuw geleden al fundamenteel incorrect te zijn.

Kwantummechanica

Vooraanstaande natuurkundigen zoals Henry Margenau, David Bohm, Brian Josephson en Olivier Costa de Beauregard hebben er herhaaldelijk op gewezen dat niets in de kwantummechanica parapsychologische fenomenen verbiedt.

Veel sceptische psychologen zeggen dat het bestaan van psi niet overeenkomt met ‘ons wetenschappelijke wereldbeeld’, maar welk wetenschappelijk wereldbeeld is dat? Psi is zeker incompatibel met een oud wetenschappelijk wereldbeeld dat gebaseerd is op Newtoniaanse mechanica en de behavioristische leerpsychologie. Psi past echter goed binnen het wetenschappelijke wereldbeeld gebaseerd op kwantummechanica, neurowetenschappen en cognitieve psychologie.

Bekritiseerd

In de tijd van de klassieke mechanica onderzochten veel natuurkundigen parapsychologische fenomenen, waaronder William Crookes, ontdekker van het element thallium en ontwerper van de gasontladingslamp; J.J. Thomson, in 1906 winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde en ontdekker van het elektron; en Lord Rayleigh, één van de grootste natuurkundigen in de laat 19e eeuw en winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1904.

Hun inspanningen om deze en andere ongewone fenomenen te onderzoeken werden vaak bekritiseerd en geridiculiseerd door collega’s.

Parapsychologische data zijn in harmonie met de algemene psychologische principes en passen relatief gemakkelijk in het systematische raamwerk van de psychologie als wetenschap op het moment dat de Newtoniaanse wetten opzij worden geschoven en vervangen door de moderne natuurkunde.

Bron: Theepochtimes.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x