Wetenschap

Je brein ziet dingen die jij niet ziet

Help anderen door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als je ’s morgens je ogen opent komt er ontzettend veel visuele informatie uit de externe wereld op je af.

Je brein filtert al deze informatie en laat alleen datgene door wat relevant is. Waar liggen mijn kleren? Waar is het gordijn? Waar is de deur?

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Al het andere – de staat van de vloerbedekking, de schaduwen op het plafond – wordt genegeerd. Of misschien toch niet.

Silhouetten

Hoeveel aandacht besteedt het brein aan dingen waar je je niet bewust van bent? Wat ziet ‘het’ wat ‘jij’ niet ziet? Nieuw onderzoek in het tijdschrift Psychological Science probeert een antwoord te geven op deze vraag.

Hoofdonderzoeker Jay Sanguinetti liet participanten kijken naar silhouetten van objecten op een scherm, terwijl in de omgeving ook andere vormen te zien waren.

Door te kijken naar de hersengolven konden de onderzoekers vaststellen of de deelnemers de objecten buiten het scherm ook in zich opnamen. Mensen schenken doorgaans weinig aandacht aan hun perifere blikveld omdat ze zich concentreren op datgene waar ze naar kijken.

Filterproces

De participanten waren zich niet bewust van de perifere vormen. Uit de elektrische activiteit bleek echter dat hun brein deze vormen toch verwerkte en probeerde te duiden.

Professor Mary Peterson, één van de onderzoekers, legde uit: “Het brein bepaalt wat je gaat waarnemen. Het verwerkt alle informatie en stelt vervolgens vast wat de beste interpretatie is.”

Het brein bewerkt informatie die van de ogen komt, omdat slechts een deel bruikbaar is. Je brein is als een filmregisseur die geen zin heeft om je te laten zien hoe de held gaat slapen of zijn tanden poetst.

Wat we zien is het resultaat van een extreem ingewikkeld filterproces. De meeste informatie wordt onbewust verwerkt.

Bron: Uanews.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Harrie H. Braam
Harrie H. Braam
10 jaren geleden

Dit doet me denken aan het spelletje, dat wij als kinderen op de achterbank van de auto deden. De reis naar mijn grootouders was lang en om de reistijd op een leuke manier door te komen, telden mijn broer en ik bepaalde types van een automerk. Bijvoorbeeld hoeveel VW-kevers of Opel Kadets (jaren ’60) we tijdens de reis tegenkwamen. En om het nog spannender te maken, maakten we ook nog onderverdelingen in de diverse types. Je stond er versteld van, dat er zoveel van dat betreffende merk en type op de weg reden. Maar waren er dan geen andere merken te zien? Jawel, maar daar lag de focus niet op, dus die nam je ook niet waar. Het was er dus allemaal wel, zoals alles continue aanwezig is, maar inderdaad door een filterproces zag je het niet. Een prachtig spelletje waar we ons altijd weer mee vermaakten.

pieter
pieter
10 jaren geleden

@ Harrie, dat proces heet selectieve perceptie.

pietje bell
pietje bell
10 jaren geleden

Wat nu als je jezelf nergens op focus!Dan zal ineens veel meer zich aandienen en verduidelijken.maar dat moet het gros nog leren inzien.In deze maatschappij is alles geconditioneerd en gefocust op het geen eigenlijk onbelangrijk is.

stephan korenhof
stephan korenhof
10 jaren geleden

Driehoeken met een oog erin. Zie voorbij deze realiteit.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x