Gezondheid

Jonge vrouwelijke huisarts schrijft braafst voor

Help anderen door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Jonge vrouwelijke huisartsen blijken vaker medicijnen en behandelingen voor te schrijven volgens de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) dan hun oudere mannelijke collega’s.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Minder gevoelig

Het IVM deed onderzoek naar het voorschrijfgedrag van huisartsen in heel Nederland. Jonge vrouwelijke huisartsen zijn wellicht beter op de hoogte van de NHG-richtlijnen en/of minder gevoelig voor marketingactiviteiten van de farmaceutische industrie, aldus Ruud Coolen van Brakel van het IVM.

Naast het verschil in voorschrijfgedrag in geslacht en leeftijd zijn er ook regionaal grote verschillen. Zo wijken huisartsen in Midden- en Zuid-Limburg het meest af van de regels. Volgens Coolen van Brakel heeft dit mogelijk te maken met regionale gezondheidsverschillen, het beleid van zorgverzekeraars of regionale afspraken tussen zorgverleners.

Vergoedingsbeleid

Bij zogenaamde RAS-remmers, bloeddrukverlagende middelen, zijn de verschillen in voorschrijfgedrag het grootst. Het IVM stelt voor dat het ministerie van Volksgezondheid een vergoedingsbeleid gaat invoeren voor deze middelen.

Verzekerden bij zorgverzekeraar Salland worden door huisartsen het meest volgens de NHG-richtlijnen behandeld. Daarna volgen Zorg en Zekerheid, Agis en Zilveren Kruis Achmea. Zorgverzekeraar Azivo scoort volgens het IVM het slechtst.

Bron: RTL.nl

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x