Propaganda

Kerkelijke lobby’s nemen Europese Unie over

Help ons door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kerken lobbyen evenals corporaties en niet-gouvernementele organisaties volop bij de Europese Unie, zo blijkt uit het doctoraat van Pieter-Jan De Vlieger van de Vrije Universiteit Brussel.

De politicoloog schrijft dat kerken niet via de traditionele machtsbasis van de geloofsinstituten invloed uitoefenen, maar met professionele lobbyisten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Kerkelijke lobby’s zijn zeer actief op het gebied van asiel en migratie, sociale zaken en diverse ethische thema’s. De belangengroepen proberen daarnaast de ethische en culturele aspecten van Europese integratie op de agenda te zetten. Bovendien blijkt uit het onderzoek van De Vlieger dat ze willen bijdragen aan de ontwikkeling van een Europese identiteit.

Verdrag van Lissabon

Naar kerken en religieuze gemeenschappen wordt rechtstreeks verwezen in het Verdrag van Lissabon, hoewel de vrouwenbeweging of de groene beweging worden ondergebracht in een ruimere categorie.

In het Lissabonverdrag is Artikel 17 opgenomen over de dialoog van de EU-instellingen met kerken. Dit wordt aangegrepen voor een jaarlijkse ‘top’ van religieuze leiders met de leiders van EU-instellingen. Seculiere organisaties worden grotendeels genegeerd. Commissievoorzitter Barroso en Raadsvoorzitter Van Rompuy hebben speciale topambtenaren in dienst voor relaties met kerken. De EU heeft officiële diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan. De Katholieke Conferentie van Bisschoppen is één van de machtigste lobbygroepen in Brussel.

Afgelopen jaar waarschuwde het Nederlandse Europarlementslid Sophie in ’t Veld (D66) er al voor dat de religieuze lobby steeds meer greep krijgt op de EU. “Religie is steeds meer aanwezig in de Europese politiek. Er ontstaat een Europese pendant van de ‘Religious Right’ in de Verenigde Staten,” betoogde In ’t Veld.

Scheiding van kern en staat

Met het ontstaan van natiestaten hebben we ons definitief bevrijd van de verstikkende bemoeizucht van de kerk en leven we in een moderne seculiere samenleving waar religie een strikt particuliere aangelegenheid is. Toch?

In 1795 werd in Nederland, toen nog de Bataafse Republiek, door de Fransen de scheiding van kerk en staat ingevoerd. Deze is echter onvolledig. Zo sluit de Koningin op Prinsjesdag de troonrede af met een bede en regeert ze volgens de aanhef van elke wet ‘bij de gratie Gods’. In veel gemeenteraden wordt de vergadering geopend en gesloten met een ambtsgebed.

Oude verstrengeling

De oude verstrengeling van kerkelijk en wereldlijk gezag is in veel landen tot op heden nog voelbaar. In Groot-Brittannië is het staatshoofd tevens hoofd van de kerk en hebben prelaten zitting in het parlement. Finland en Denemarken hebben nog een staatsgodsdienst en in Griekenland voerde tot voor kort de orthodoxe kerk de burgerlijke stand.

Kerken hebben overal een ferme grip op het onderwijs, de gezondheidszorg, de medische sector en de media. Kerken hebben formele en informele uitzonderingsposities in de wet, die soms worden misbruikt voor het weigeren van publieke diensten als abortus of homohuwelijk, of om zich te onttrekken aan het wereldlijk gezag in het geval van kindermisbruik. Geloven in een God die je niet kunt zien is toegestaan, maar geloven in wezens van andere werelden die je niet kunt zien is ongehoord.

Vaticaan

Kerken hebben een grotere invloed op de politiek dan veel mensen beseffen. Het Vaticaan heeft een speciale positie, door de sterk gecentraliseerde organisatie en door de status.

Religies hebben ook via de kansel invloed, zonodig door te dreigen met excommunicatie als politici standpunten innemen die niet stroken met de officiële doctrine. De EU-wetgeving wordt steeds meer eenzijdig gevormd naar een streng religieuze moraal.

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Ja ik dacht al wat is het verrekte druk in die kerken.Als je er een kanon afschiet, zul je er niemand mee raken,simpelweg omdat de massa de kerken doorheeft!!!En ik geloof niet van Vals licht!(Hans de booy).

Maria
Maria
11 jaren geleden

Voor mij geen geloof in God en geen geloof in andere wezens van buiten de aarde.
Eerst zien dan pas komt de tijd om te geloven!
Vanaf de geboorte tot de dood wordt men voorgelogen en leeggezogen.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

Oh god ik molest even wachten voor ik kon reageren op dit bericht. De pijn in mijn buik van het lachen trekt nu pas weg.

De Kerken krijgen meer macht?? Sinds wanneer luisteren de Salonsocialisten en oud-communisten die top van de EUSSR uitmaken naar kerken en bedrijven?? Dit gaat geheel in tegen hun idealistische droomwereld, dat de Overheid of de staatspartij alles kan regelen en corrigeren. Waar zij alle vrijheid geven aan één geloof, namelijk de Islam, men wil zelfs het kwetsen van deze groep(waar men zich nooit druk heeft gemaakt over andere geloven, daar moest je zelfs ketsen) strafbaar stellen. We hoeven maar naar Mevrouw Wolff te kijken om te zien dat openlijk weergeven van gebeurde feiten en de overweldigende hoeveelheid haatspreuken in het boek van het geloof van de vrede je een strafrechtelijke veroordeling kan opleveren. En deze groep zou zich de kaas van het brood laten eten van hen die zij altijd bevochten heeft. Kom eens met een reële weergave van feiten.

Biff
Biff
11 jaren geleden

Ik heb zelf een directe relatie en communicatie met God. Hiervoor heb ik geen tussenpersoon nodig in de vorm van wat voor priester en kerk dan ook.
Daarom wil ik het nog één keer heel duidelijk zeggen:
Kerken en priesters, pak jullie biezen. We hebben jullie niet nodig, jullie zijn een gepasseerd station. Ik zal het op zijn Hollands formuleren; ongezouten en direct:

Rot op!

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x