Universum

Kern Melkweg wordt omringd door mysterieus lint

Help mee door dit met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een ruimtetelescoop die het stoffige centrum van de Melkweg bestudeert, heeft een enorm golvend lint van extreem koud materiaal aangetroffen.

Tot nu hebben astronomen alleen kleine stukjes van het lint waargenomen, dat veel weg heeft van een lemniscaat, het symbool voor oneindig.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Kortom: een nieuw en opwindend mysterie, precies in het hart van de Melkweg, aldus astronoom Sergio Molinari van het Institute of Space Physics in Rome in een persbericht. Molinari en anderen beschrijven het vreemde lint in een artikel dat alvast te lezen is op arXiv.org.

Astronomen bestudeerden hiervoor infraroodbeelden van het centrum van de Melkweg. Infrarode straling kan door gaswolken heen dringen. Vorige opnamen waren niet scherp genoeg om het lint waar te kunnen nemen, maar de ESA-satelliet Herschel heeft de haarscherpe IR-beelden geleverd waarmee de structuur is opgehelderd.

De beelden van de telescoop lijken er op te wijzen dat de temperatuur van de ring 15 graden Kelvin bedraagt, oftewel -258 graden Celsius. Warmere gedeelten in de afbeelding zijn blauw, terwijl de koude gedeelten rood zijn.

De ring bevat twee segmenten die uit de schijf van de Melkweg steken. Aanvullende gegevens van radiotelescopen op het aardoppervlak tonen aan dat de ring met een uniforme snelheid ronddraait en zich als één samenhangend geheel gedraagt.

Het is voor astronomen vooralsnog onduidelijk waarom de twee uiteinden van de ring in het centrum van onze Melkweg gekromd zijn.

Bron: Visionair.nl

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x