Buitenland

Kom in actie tegen ondemocratische handelsverdragen

Help door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen maand debatteerde de Tweede Kamer met minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over twee grote handelsverdragen: TTIP, het verdrag tussen de EU en de VS, en CETA, het verdrag tussen de EU en Canada. Deze verdragen maken van de genoemde landen één grote interne markt. Volgens Ploumen zal de hele wereld meeprofiteren van TTIP.

Het doel van de verdragen is om barrières rond de handel in vlees, vis, auto’s, telecommunicatie, financiële diensten en veel andere producten weg te nemen. De Europese en Canadese regeringsleiders beloven gouden bergen. Zowel CETA als TTIP worden ingezet als ‘wondermiddel tegen de crisis’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De verdragen vormen echter een bedreiging voor maatschappelijke standaarden die verlaagd worden onder het mom van ‘harmonisatie’. Vrijhandelsakkoorden kunnen net zo goed banen laten verdwijnen. Kijk maar naar de gevolgen van het Noord-Amerikaanse NAFTA-verdrag, dat één miljoen Mexicaanse boeren hun baan kostte.

Belangrijker nog is dat beide verdragen buitenlandse bedrijven het recht geven om overheden aan te klagen. De onderhandelingen over de verdragen verlopen erg schimmig. Ontwerpteksten zijn geheim en parlementen kunnen nauwelijks democratische controle uitvoeren.

Ondanks de vele bezwaren dendert de trein door. Onlangs werd door de Europese Commissie een verzoek van zo’n 250 maatschappelijke organisaties uit 21 lidstaten om een burgerinitiatief te organiseren afgewezen. De organisaties roepen op te stoppen met de onderhandelingen over TTIP en CETA. Het verzoek werd afgewezen omdat de Europese Commissie vindt dat zij het alleenrecht heeft om te onderhandelen.

Deze arrogantie van de Europese Commissie ondermijnt de democratische legitimiteit van dit soort verdragen. De 250 organisaties willen nu één miljoen handtekeningen verzamelen, zodat de Europese Commissie niet langer om hen heen kan. De petitie die ze hebben opgezet is op het moment van schrijven ruim 406.000 keer ondertekend. Ondertekenen kan hier.

[SP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

75 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Mensen, denken we ook nog even aan 18 Oktober as. op de Dam ?

bert s
bert s
9 jaren geleden

Dit is toch niet nieuw?? We leven al heel lang in een schijndemocratie. Mijn ogen zijn geopend tijdens het referendum in Nederland tegen de Europese grondwet. De politiek heeft toentertijd op een zeer slinkse manier het referendum omgebogen van een stem tegen Europa naar een referendum tegen, of voor, de Europese grondwet. Veruit de meerderheid, 68%, heeft tegen gestemd en waar kwamen we in, jawel in de Europese Unie. Het maakt echt niet meer uit op welke partij je stemt, de partijen die in de regering komen moeten zich houden aan de eisen en normen van Brussel. Brussel wordt weer gedicteerd door de financiële instellingen en grote internationale bedrijven, zie als voorbeeld het stukje hierboven.
En denk maar echt niet dat we dit handelsverdrag gaan tegen houden, de wil onder de bevolking om te gaan demonstreren is er niet. Alles boven de 30 heeft voor zijn gevoel teveel te verliezen en de jongeren zijn volledig gehypnotiseerd door de mobieltjes en computerspelletjes. Zij vinden alles best en interesseren zich totaal niet in zaken als een vrijhandelsverdrag en de gevolgen hier van, zolang ze maar social media hebben.
De hoeveelheid mensen die totaal niet nadenkend altijd maar weer het zelfde rondje lopen is gewoon weg enorm en de wakkeren onder ons worden als een stel zeikerds aangezien. In veel landen waar grootschalige demonstraties worden gehouden zie je vaak een mentaliteit van, DE ANGST VOORBIJ, en dit gebeurd alleen als je echt niets meer hebt te verliezen of als je en heleboel wakkere mensen hebt, hier in dit land zijn we nog lang niet bij dit punt aangekomen en als we dit punt bereiken zal het veelte laat zijn.
Ook ik val onder de categorie 30 plus, wakker maar voor mijn gevoel nog teveel te verliezen.

nedroj
nedroj
9 jaren geleden

dat we leven in een schijndemocratie dat is zeker.

maar door de automatisering, is het heel normaal dat er vele banen verloren gaan.
wat de overheid ook doet, en hoeveel banen ze willen creëren. het is niet van toepassing. het hele systeem moet op de schop.

het systeem waar we ons al veel te lang aan vast klampen, werkt niet meer. (heeft het ooit wel gewerkt?)

wat de overheid ook bedoelt met vrijhandel, het werkt niet en zal ook niet meer gaan werken, het is belangrijk dat de overheid vooruit gaat kijken en niet een achterhaald systeem in ere wilt houden.

Zatapa
Zatapa
9 jaren geleden

Woon zelf in de VAE. Hier weet iedereen dat er geen democratie is maar dat er wel machthebbers zijn die absoluut het beste met de burgers voor hebben. De Emirati’s krijgen daarbij altijd de voorkeur en deze groep heeft meer rechten dan de expats, maar men accepteert het. Baan kwijt als expat betekent binnen enkele maanden een nieuwe baan vinden of t land uit.
Zolang de bevolking werk heeft en een goed inkomen is er geen enkel probleem, daarom wil men ook geen werklozen en kanslozen hebben. Wat mij betreft is de beste regeringsvorm een vredige dictatuur.

Back to top button
75
0
We lezen graag je reactie!x