Gezondheid

Komkommerkruid: een natuurlijke prednison met een opbeurende werking

Help mee door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De bernagie, ook vaak komkommerkruid genoemd, is een ruw behaarde plant met glasachtige haren, een holle stengel en blauwe bloemen. In vroegere tijden werd het blad ervan als groente gegeten.

De middeleeuwse kruidengeleerde John Gerards zei over deze plant: “Ik, Borago, geef vreugde.” Gerards had die wijsheid misschien van zijn voorganger Dioscorides, die rond het begin van de jaartelling leefde en toen al schreef: “Borago vrolijkt het hart op en neemt neerslachtigheid weg.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Bernagie heeft een sterke werking op de bijnieren. Bijnieren zijn twee kleine klieren op de nieren die hormonen aanmaken in ons lichaam en onze gezondheid sturen. Ze produceren onder meer adrenaline, noradrenaline, cortisonen en geslachtshormonen.

Vandaag de dag komt bijnieruitputting vaak voor, maar toch is er relatief weinig aandacht voor deze aandoening. Het komkommerkruid werkt als een soort natuurlijke prednison omdat het een positieve werking heeft op ontstekingen.

Aan de plant wordt een geneeskundige werking toegeschreven. Een aftreksel kan enkele malen per dag als thee worden gedronken tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen. Dosering: twee eetlepels bloemen met 1 liter water, even koken en laten trekken.

Bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend. Komkommerkruid heeft een goede uitwerking op geestelijke klachten die te maken hebben met uitputting: je somber voelen, neerslachtigheid, vermoeidheid en uit evenwicht zijn.

Bernagie- of Borage-olie bevat een hoog gehalte aan gamma-linoleenzuur (GLA) evenals zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. Als één van de voornaamste natuurlijke bronnen van GLA heeft Borage-olie een grote vlucht genomen in de voedingssupplementenindustrie.

Als voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse-Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft een komkommerachtige smaak. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Ten slotte kunnen de bloemen gebruikt worden om azijn blauw te kleuren.

[The Optimist]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ton
Ton
9 jaren geleden

Nou vooruit, geef mij maar wat bernagie (een kilo graag), en doe er nog een gratis komkommer bij !

Pieter
Pieter
9 jaren geleden

Leuk en interessant leerzaam item. duimpie.

Richard
Richard
9 jaren geleden

Goh! Dat ga ik eens proberen. Alles beter dan die pillen die ik sinds kort niet meer slik.

legalize
legalize
9 jaren geleden

Volgens mij heb ik ook wel eens berichten gelezen dat het kanker verwekkend is

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x