Het Complot

Koopman en spion: Philips in de Tweede Wereldoorlog

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een vuistdik rapport uit 1943 van de Amerikaanse inlichtingendienst OSS (Office of Strategic Services), een voorloper van de in 1947 opgerichte CIA, getiteld The Philips Concern staat vol beschuldigingen.

De interne politieafdeling bij elektronicaconcern Philips zou bijvoorbeeld nauw hebben samengewerkt met de Gestapo. Dat meldt Radio 1.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Verder luidde het dat ‘in het bedrijf fascisten werken of mensen met pro-fascistische ideeën’. Het rapport is ruim duizend pagina’s dik, voorzien van het stempel ‘geheim’ en werd recentelijk door een Duitse onderzoeker ontdekt in een archief in Washington.

Spionageoperaties

Uit het historische document blijkt daarnaast dat de Philips-top in 1942 aan het OSS heeft aangeboden het internationale netwerk van Philips te gebruiken als informatiebron en dekmantel voor spionageoperaties.

Waarop baseert het OSS haar aantijgingen? Waarom zocht Philips samenwerking met Amerikaanse geheime diensten? En waarom geeft het bedrijf zelf nog steeds geen volledige openheid van zaken?

Beluister hier de uitzending van het journalistieke onderzoeksprogramma Argos op Radio 1 over koopmanschap, spionage en dubbelspel.

Bron: VPRO.nl

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x