Natuur en Milieu

Korstmossen kunnen overleven in de ruimte

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je kunt het bevriezen, ontdooien, vacuümdrogen en blootstellen aan straling, maar het lijkt overal tegen bestand: leven.

Uit onderzoek van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan boord van het internationale ruimtestation ISS blijkt dat leven gemakkelijk afkomstig kan zijn uit de ruimte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In 2008 stuurden wetenschappers een pakket met organische bestanddelen en levende organismen naar het ISS om te kijken hoe ze zouden reageren op de ruimte.

Ruimtepakken

Tijdens een ruimtewandeling dragen astronauten beschermende pakken. Het kost uren om de ruimtepakken voor te bereiden op de ruimtewandeling. De bacteriën, zaden, korstmossen en algen bevestigd aan de buitenkant van het ISS waren echter onbeschermd.

“We verkennen de grenzen van het leven,” aldus René Demets van ESA. Onze atmosfeer beschermt het leven op aarde door schadelijke ultraviolette straling te absorberen en de temperatuur relatief stabiel te houden.

De levende organismen in de ruimte werden daarentegen blootgesteld aan het totale spectrum van elektromagnetische straling dat door de zon wordt verspreid. De organismen werden nog enigszins geïsoleerd door het ISS, maar alsnog geconfronteerd met een temperatuur die zo’n 200 keer varieerde tussen -12 en +40 graden Celsius.

Slapende toestand

De monsters zijn in 2009 teruggestuurd naar de aarde en de resultaten zijn inmiddels gepubliceerd in een speciale editie van het tijdschrift Astrobiology.

Korstmossen zijn taaie rakkers. Eenmaal terug op aarde groeiden sommige soorten gewoon verder. “Deze organismen gaan in een slapende toestand terwijl ze wachten op betere omstandigheden,” legt René uit.

Paspermie

Korstmossen hebben inmiddels de interesse gewekt van cosmeticabedrijven. Ze kunnen tot wel 18 maanden in de volle kracht van de zon overleven. Door ze nader te onderzoeken zouden nieuwe, natuurlijke ingrediënten voor zonnebrandcrèmes ontwikkeld kunnen worden.

Levende organismen die in de ruimte overleven ondersteunen de hypothese van panspermie, dat leven zich van de ene naar de andere planeet of zelfs tussen zonnestelsels kan verspreiden.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

De volgende test is met waterbeertjes?? Die hebben al wel een test volbracht in de ruimte maar waren wel min of meer beschermt.

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Zeer interresant.Ik heb op http://www.astronieuws.nl enige tijd geleden gelezen, dat men iets van 500 dagen allerlei soorten van bacterieën hebben bloot gesteld aan de grillen van de zon,door deze buiten het ISS te plaatsen,en dat na die vijfhonderd dagen er nog steeds levende bacterieën aanwezig waren, die eenmaal terug gebracht naar aarde, zich ook nog gewoon konden voortplanten.Het ging hier om bacterieën die normaal op de polen voor komt, en die van rond de evenaar!!Misschien heeft de mens wel eerder moeten vluchten, naar wat wij nu aarde noemen.i.p.v dat wij voortgebracht zijn door de aarde!!En zijn we nu bezig weer hetzelfde te doen, als in een zeer vroege geschiedenis,die wij beleefden op een andere planeet.In ieder geval is leven taaier, dan men ooit had vermoedt.

Martin
Martin
11 jaren geleden

…… paNspermie ! ! !

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x