Homepagina » Gezondheid » De kracht van gedachten: placebo helpt tegen rugpijn, zelfs als je weet dat het een placebo is
De kracht van gedachten: placebo helpt tegen rugpijn, zelfs als je weet dat het een placebo is

De kracht van gedachten: placebo helpt tegen rugpijn, zelfs als je weet dat het een placebo is

Een placebo is net zo effectief tegen lage rugpijn als een medicijn, zelfs als iemand weet dat hij een neppil heeft geslikt.

Patiënten met rugpijn die wisten dat ze een placebo hadden gekregen, gaven desondanks aan dat ze 30 procent minder pijn en lichamelijke belemmeringen ondervonden.

Ongeveer de helft van de 97 patiënten met chronische rugpijn kreeg een doosje pillen waarop ‘placebo’ stond, met de uitleg dat een placebo geen werkzaam ingrediënt bevat.

30 procent

Daarnaast mochten ze hun standaard pijnstillers blijven slikken als ze dat al deden. De rest van de groep gebruikte alleen pijnstillers.

Nadat ze drie weken lang twee keer per dag twee placebo’s hadden geslikt, gaf de placebogroep aan 30 procent minder pijn te hebben.

In de groep die alleen pijnstillers kreeg, was dit slechts negen procent.

Baat

De onderzoekers van het Instituto Superior de Psicologia Aplicada in Lissabon denken dat ook mensen met andere chronische problemen – zoals vermoeidheid, depressie en veel voorkomende spijsverterings- en urineproblemen – baat kunnen hebben bij een neppil, zelfs als de patiënten van tevoren weten dat ze een placebo krijgen.

Hoofdonderzoeker Ted Kaptchuk, die ook hoogleraar geneeskunde is aan Harvard, denkt dat de placebo werkt omdat de pil onderdeel is van een proces van interactie met een arts.

‘Het bezig zijn met pillen slikken en alle rituelen en symbolen van onze gezondheidszorg’ noemt hij dat.

Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PAIN.

[Medisch Dossier]

Vond je deze info interessant? Deel het dan met je vrienden op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

6 reacties

 1. ‘Het bezig zijn met pillen slikken en alle rituelen en symbolen van onze gezondheidszorg’ noemt hij dat.

  Ik noem dat onvoorstelbaar…… onvoorstelbaar dat een witte jas, een pot met pillen het inmiddels wint van ons vertrouwen in de natuur en onszelf. De hersenspoeling lijkt inmiddels onherstelbare vormen aangenomen te hebben. Ook de opkomst en verkiezingsuitslag is daar overigens een sprekend voorbeeld van.

  4 likes
  • Ik noem het mind control.

   1 likes
   • precies,ik denk dat onze hersen capaciteit/activiteit door mind control alsook door controle op alles wat we fysiek tot ons nemen zoals drank,voedsel,tandpasta,medicijnen,deodorant,creme,zonnebrandolie enz. beheerst word.

    stel je voor je kunt vijf procent meer hersens gebruiken.

    ik detox al jaren en eet bijna alleen maar biologisch en filter mijn water,sinds ik dit doe heb ik minder slaap nodig,ik ben scherper van geest en kan langer en harder werken dan voorheen.
    ik ben altijd vrolijk omdat ik mij goed voel.

    ik ben kerngezond en nooit ziek.

    fff

    placebo en meditatie is van levensbelang net als je gezondheid.

    1 likes
 2. Lage rug pijn heeft vaak te maken met geld problemen. Als het GEEN hernia is kan je met een vinger tussen de wervels zetten in je onder rug en druk je goed en vaak voel je dan de pijn wegtrekken; ga zo de wervels langs ditt tot de midden van je rug. Bij hernia zeker dit NIET DOEN ook bij twijfel dit laten.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Dit brouwsel blijkt verrassend goed te helpen tegen een veelvoorkomende aandoening

Dit brouwsel blijkt verrassend goed te helpen tegen een veelvoorkomende aandoening

Het smaakt nergens naar en zorgt ervoor ...

Ongehoord: Farmareus wilde levensreddende medicijnen vernietigen om prijzen met 4000 procent op te drijven

Ongehoord: Farmareus wilde levensreddende medicijnen vernietigen om prijzen met 4000 procent op te drijven

Uit gelekte interne e-mails is gebleken dat ...