Kruidenvrouw

Kruid van de maand maart: Paardenbloem

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

paardenbloemPaardenbloem

Tijdens een van mijn lezingen vertelde ik vol vuur over de kracht van de paardenbloem. Een mevrouw keek mij verschrikt aan en ik vroeg aan haar “Wat is uw probleem?”. Zij zei: “O, mijn man heeft zojuist alle paardenbloemen doodgespoten”.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De officiële naam voor de paardenbloem is Taraxacum officinale. De Fransen noemen dit kruid ‘Pissenlit’, duidend op het vochtafdrijvende karakter van deze plant. In vroegere tijden werd het kruid (blad en wortel) gebruikt bij lever- en nierkwalen. Ook werd het ingezet bij huidaandoeningen. In de Chinese kruidenleer wordt paardenbloem in verband gebracht met het begeleiden van kanker.

De paardenbloem heeft een bladrozet en een penwortel, waardoor de plant stevig blijft staan. Penwortels geven de mens aardekracht met alle voordelen van dien. De stengel is hol en een gele bloem siert dit kruid. Belangrijke stoffen van de paardenbloem zijn de bitterstoffen die in blad en wortel aanwezig zijn. De plant bevat ook een scala aan mineralen en vitaminen.

Bitterstoffen in een kruid zorgen voor een betere doorbloeding. De lever, gal en de alvleesklier worden gestimuleerd. Suikerziekte heeft een zwakke alvleesklierwerking. Paardenbloem activeert deze klier. Ook de nieren worden aangepakt: meer vocht en zuur verlaten het lichaam. Al met al wordt het bloed gezuiverd; het immuunsysteem en het hart varen hier wel bij.

Lichtenergie, goed voor de celfunctie

Maar er is nog iets dat deze plant zo bijzonder maakt. Elke plant bevat fotonen (lichtdeeltjes), zo ook de paardenbloem. De mineralen en vitaminen van de plant zoals Ca, Na, K,Si, Fe, en de Vit: A, B, C en D aarden deze lichtdeeltjes, zodat het beklijft in ons en het ons lichtsysteem goed laat functioneren. Elke cel ontvangt dit licht, want in de cel zit een lichtreceptor, oftewel een lichtontvanger. Deze zorgt mede voor de vitaliteit van de cel en communiceert met andere lichtontvangers in andere cellen, met als doel gezondheid en harmonie in cellen en weefsels te bewaren.

Paardenbloem heeft dus een goede werking op de celfunctie, met name door de goede zuurstof- en lichtopname. Zwakke cellen worden nu door de signalen van de gezonde cellen hersteld en vervallen mogelijk niet tot afscheiding. Eén van de factoren van een zwakke cel is namelijk dat hij niet goed aangesloten is op deze lichtcommunicatie en door het niet meer communiceren met elkaar degenereert de cel, waardoor ernstige ziekten kunnen ontstaan.

Dat is misschien een reden dat vele onderzoekers en wetenschappers de kracht van de paardebloem onderzoeken, omdat die mogelijk heilzaam kan zijn bij de behandeling van ernstige ziekten. Dit is een prachtige ontwikkeling. De wetenschap en de kruiden hand in hand.

Wanneer kun je paardenbloem gebruiken?

Bij problemen rond de lever; droog eczeem, vermoeide ogen en oogzwakte, zijn tekenen van een zwakke lever. Ook bij galstenen, geelzucht, diabetes, jicht, hoog cholesterol en vochtophoping. Het kruid is een versterker voor de levenskracht (celfunctie). Ook bij voorjaarsvermoeidheid en depressieve klachten kan de paardenbloem een waardevol kruid zijn.

Je kunt een paardenbloemtinctuur maken maken voor in je kruidenkast. Tinctuur wordt altijd met de Latijnse naam aangegeven.

Recept voor Taraxacum tinctuur

Benodigdheden:

– in stukjes gesneden paardenbloemwortel, uitgraven in het voor- of najaar
– jenever of wodka
– schone jampot
– donkere flesjes

Bereidingswijze:

Vul de jampot met de in stukjes gesneden paardenbloemwortel. Giet de jenever of wodka in de pot tot aan de rand, de wortels moeten geheel ondergedompeld zijn. Sluit de pot af.

Schud het mengsel eenmaal per dag, gedurende minstens 14 dagen.

Zeef het mengsel na drie weken en giet het in een of meerdere donkere flesjes. Plak etiketten op de flesjes met zowel de Latijnse naam, Taraxacum, en ‘Paardenbloemtinctuur’, zodat je later ook nog weet wat erin zit. (Deze tinctuur is drie jaar houdbaar).

Dosering: 3 keer per dag 15 druppels (kinderen naar leeftijd).

Je kunt ook dagelijks twee of drie blaadjes paardenbloemblad gewoon eten. Was de blaadjes en dep ze droog. Je kunt ze zo opeten of op brood doen. Maak het af met een lekkere dressing van olijfolie, azijn, honing, zout en peper.
Tip: lekker met een paar pijnboompitten.

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl

3.8 4 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jolo
jolo
8 jaren geleden

doe ik al meer dan 40j en hoop nog verder hiervan gebruik nte maken.Leker en gezond

faith
faith
8 jaren geleden

Het was allang bekend maar nu gaat de ‘wetenschap’ dus de paardenbloem ontdekken.
Mellie Uyldert draait zich om in haar graf waar ze zwaar vernederd en gedebunked in 2009 op 100 jarige leeftijd terecht is gekomen.
Ofwel gaan ze het wiel uitvinden.

Het is alkalisch, het ontzuurt het lichaam zoals de meeste kruiden en veel groenten.
Het voordeel van een lage zuurgraad in je lichaam is dat je dan minder vatbaar voor ziekten bent.

Verder was Mellie ook over heermoes te spreken. Ik las eens op een site waar ze tips gaven hoe het succesvol te wieden. Want het bleef maar terug komen.
Ja logisch, het is al zo oud als de planeet.
Het bevat silicum, kalium, calcium, mangaan, magnesium, natrium, ijzer, zwavel, zink, seleen, chroom, kobalt, fosfor.
Heermoes stimuleert aanmaak en herstel van de souplesse van bindweefsel.
Kiezelzuur, flavonoïden en saponinen zijn verantwoordelijk voor deze weefselversterkende werking.
Kraakbeen, pezen, gewrichtsbanden, haar, nagels wordt elastischer.
Heermoes doet wonden sneller genezen. Deze medicinale eigenschappen worden ingezet tegen de volgende indicaties;
-osteoperose
-herstel van breuken
-broos beendergestel
-peesontstekingen
-blessures
-zwak gebit
-slijtage tussenwervelschijven
-slappe nagels, slap haar
-goed voor nieren en blaas
-herstel en versterking longweefsel
-bronchitis
-preventief tegen aderverkalking

Alle big pharma medicijnen zullen ongetwijfeld zuurgraad verhogend zijn.

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x