Gezondheid

Kwaliteit drinkwaterbronnen deels onvoldoende

Help ons door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De kwaliteit van de drinkwaterbronnen is deels onvoldoende door toedoen van menselijk handelen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag.

In ons land wordt 60 procent van het drinkwater uit grondwater gemaakt en 40 procent uit oppervlaktewater.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De kwaliteit van de helft van het grondwater voldoet niet. Dat komt volgens het RIVM door de landbouw, rioleringen, de industrie en oude bodemverontreinigingen. Het onderzoeksinstituut stelt dat het drinkwater in Nederland wel van goede kwaliteit is.

Medicijngebruik

Met het oog op het toenemende medicijngebruik acht het RIVM het van belang dat de kwaliteit van drinkwaterbronnen verbetert. Nu ligt bijvoorbeeld het aantal chemische stoffen in het grondwater veel hoger dan de reguliere monitorprogramma’s aangeven.

Hoewel de aangetroffen concentraties geen gevaar voor de volksgezondheid zouden zijn, is het volgens de onderzoekers van het RIVM wel van belang dat de concentraties in de gaten worden gehouden.

Pesticiden

De kwaliteit van het oppervlaktewater voldoet ook niet. Dit heeft te maken met resten van geneesmiddelen, insecticiden, cosmetica, vlamvertragers, nanodeeltjes en pesticiden, die hun weg naar het oppervlaktewater vinden.

Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen deze stoffen nog niet goed verwijderen, waardoor ze in het milieu terechtkomen en dus ook in bronnen van drinkwater. Drinkwaterbedrijven maken gebruik van steeds geavanceerdere zuiveringstechnieken om deze stoffen te kunnen verwijderen.

Bron: Rivm.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
DingieM
DingieM
11 jaren geleden

Met omgekeerde osmose kun je in bijvoorbeeld de keuken een tapreservoir inbouwen. De stoffen worden gefilterd door verscheidene filterlagen.

Het is verbazingwekkend hoeveel vuil er door de waterleidingen gaan. De witte filters worden helemaal bruin.

Zoeken op youtube.

Hans
Hans
11 jaren geleden

Ik dacht even, goh positief, zelfs van een Rijks blabla. Maar is eigenbelang. Ze willen meer controles gaan uitvoeren staat onderaan geschreven.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Als je goed nadenkt, en je laat je ogen goed zien, dan was al bekend dat zelfs de hormonen van de pil terug te vinden zijn in ons drinkwater.Dus het RIVM vertelt niets nieuws.Maar ja als er zelfs mensen zijn die hun frituurvet de gootsteen in mikken, is de uitkomst echt een stukje bijzondere logica.Dus NOT!!!

pietje bell
pietje bell
11 jaren geleden

net mijn verstopte afvoer en fontijntje na laten kijken ,met als resultaat,wij kunnen gelijk een ijzererts fabriek opstarten.water in dit land is gewoon totaal verpest.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x