Gezondheid

‘Maak einde aan gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen’

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vol liefde buigt de mens zich over de wieg van zijn kind, en laat tegelijk toe dat zijn voedsel wordt vergiftigd. Hoe lang nog?

Die vraag stelde biologe Rachel Carson in 1962 in haar boek Silent Spring, waarin ze het overvloedige gebruik van synthetische chemische bestrijdingsmiddelen aan de kaak stelde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het boek is nog steeds actueel. Waar de ontdekker van de pesticide dichloordifenyltrichloorethaan (DDT), Paul Hermann Müller, in 1948 nog werd beloond met de Nobelprijs, deed het boek de publieke opinie inzien hoe schadelijk DDT is voor het milieu.

Langetermijneffecten

Door de slechte afbreekbaarheid voor mens en dier door ophoping in vetten is het gebruik van DDT tegenwoordig verboden in de westerse wereld. In de derde wereld wordt het tot op heden echter nog gebruikt, onder meer voor de bestrijding van malaria.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat zelfs de nieuwste generatie bestrijdingsmiddelen een bedreiging vormt voor onze gezondheid.

Hoewel in het jaar 2001 naar schatting 2,5 miljard kilo aan bestrijdingsmiddelen is gebruikt, is er nog steeds zeer weinig bekend over de langetermijneffecten van de blootstelling aan deze middelen.

Schoon

Naar de hormoonverstorende werking van deze chemische middelen is nog bijna geen onderzoek gedaan. Door bijvoorbeeld het eten van groente of fruit kan men tot wel 20 verschillende endocrien verstorende chemicaliën binnenkrijgen. De risico’s dienen zich al aan bij lagere concentraties dan toegestaan onder Europese wetgeving.

De biologische sector laat zien dat groenten en fruit ook zonder chemische bestrijdingsmiddelen kunnen worden verbouwd. Uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is gebleken dat de reguliere land- en tuinbouw ook goed kan functioneren zonder bestrijdingsmiddelen. Daar wordt volgens hoogleraar ecologie Louise Vet nu nog te vaak gebruik gemaakt van de gifspuit.

Voedselwaakhond Foodwatch pleit voor nieuwe wetgeving om boeren te verplichten hun groenten en fruit zo schoon mogelijk te houden. Hopelijk zal dit leiden tot een verbod op hormoonverstorende chemische bestrijdingsmiddelen, aldus Foodwatch.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Conen
Conen
11 jaren geleden

Ik wens ze succes.

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Dat mag zeker afgeschaft worden echter het is voor de machineboer van tegenwoordig moeilijk om dan bijvoorbeeld schoon graan zonder andere zaden (zg onkruidzaden) en beestjes aan te leveren bij de meelfabrieken. Voor een schoon graangewas krijgt de boer wel het meest betaald. In Ierland was er ooit een vervelende ziekte die heet phytophtora en die heeft door de deels mislukte aardappeloogst daar 1 miljoen mensen het leven gekost (een ander deel van de doden kwam door speculatie met de wel gelukte oogst; de flauwe speculanten). Nu is er een chemisch middel wat tegen deze nare aardappelziekte werkt. Ik denk in ieder geval en dit is ook bewezen dat door wisselbouw de chemische bestrijdings middelen sterk terug gebracht kunnen worden (tot minder dan de helft) en dat is al een heel goed begin. Ook het gebruik van groenbemesters en landbouw zonder de boel iedere keer om te ploegen werkt voor minder kunstmest naast het gebruik van natuurlijke mest van vee.

m&m
m&m
11 jaren geleden

ook goed kan functioneren zonder bestrijdingsmiddelen?
wat een krankzinnige stelling.
de natuur zelf zorgt ervoor dat iets goed groeit.

Roger Lousberg
Roger Lousberg
11 jaren geleden

VERBOD, kom er maar in!

EN erkenning van de schade zodat heel het wereld kapitaal weer teruggehaald kan worden bij hen die het onrechtmatig toegeeigend hebben 😉 je weet wel, die 1 %

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x