Homepagina » Buitenland » Maak kennis met de man die IS financiert: Bilal Erdogan, de zoon van de Turkse president
Maak kennis met de man die IS financiert: Bilal Erdogan, de zoon van de Turkse president

Maak kennis met de man die IS financiert: Bilal Erdogan, de zoon van de Turkse president

De belangrijkste bron van inkomsten voor de Islamitische Staat is olie. De grootste afnemer van deze olie is Turkije, het land dat deze week een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot.

Binnen deze oliehandel is een hoofdrol weggelegd voor Bilal Erdogan, de zoon van de Turkse president. Turkse media begonnen zich in 2014 af te vragen wat de schepen van Bilal Erdogan in Syrië deden.

Volgens de Turkse oppositie is Bilal betrokken bij de oliehandel met terreurgroep IS. Hij is eigenaar van werven in Beiroet en het Turkse Ceyhan en verscheept de olie met Japanse olietankers naar Turkije. Vervolgens zou hij de olie naar verschillende Aziatische landen doorsluizen.

Medeplichtig aan terrorisme

De oppositiepartijen beschuldigen president Erdogan van medeplichtigheid door de schandalen waar zijn zoon bij betrokken is in de doofpot te houden. “Bilal is tot aan zijn nek medeplichtig aan terrorisme,” zei Gursel Tekin van de CHP-partij. “Zolang zijn vader de baas is in Turkije, is hij gevrijwaard van gerechtelijke vervolging.”

Vorig jaar beschuldigde de Amerikaanse vicepresident Joe Biden Erdogan van het steunen van IS met honderden miljoenen dollars en duizenden tonnen wapens. Een dag na de uitspraak eiste de Turkse president een verontschuldiging.

Illegale oliehandel

Na het neerschieten van de Russische straaljager herinnerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov aan de betrokkenheid van Turkije bij de illegale oliehandel met IS. De olie wordt getransporteerd door het gebied waar het Russische toestel is neergeschoten, zei hij. Lavrov voegde toe dat Turkije door het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig eigenlijk de kant van IS heeft gekozen.

De minister kreeg bijval van de Franse generaal Dominique Trinquand, die zei dat Turkije vrijwel niets doet tegen IS en de olie- en mensensmokkel langs zijn grens.

[Zero Hedge]

Vind je deze info belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 
x

Check Also

Wetenschappers ontcijferen mysterieuze inscripties Göbekli Tepe. Wat ze ontdekten werpt een nieuw licht op onze geschiedenis

Wetenschappers ontcijferen mysterieuze inscripties Göbekli Tepe. Wat ze ontdekten werpt een nieuw licht op onze geschiedenis

Mysterieuze inscripties op pilaren van het oudste ...

De NAVO is een bedreiging voor de wereldvrede, geen behoeder

Wereldvrede wordt bedreigd en deze organisatie die ons moet beschermen staat vooraan om oorlog te voeren

President Trump bestempelde de NAVO eerder als ...