Gezondheid

Medicijnen worden massaal weggegooid

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Iedere dag worden er grote hoeveelheden dure medicijnen weggegooid, hoewel er niets mis mee is. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar verspilling in de zorg.

De 1800 ondervraagde verpleegkundigen stellen dat in de praktijk vele miljarden euro’s kunnen worden bespaard.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Allereerst moet steeds opnieuw een dossier worden aangelegd zodra een patiënt van afdeling of zorginstelling wisselt. Dat leidt tot veel onnodige administratie, aldus verpleegkundige Niels Jacobs.

Bonussen

Daarnaast zeggen acht op de tien verpleegkundigen bruikbare medicijnen te moeten weggooien vanwege de huidige regelgeving. Datzelfde aantal denkt niet dat de politiek in staat is de uitgaven in de zorg efficiënter te maken.

Meer dan 60 procent van de zorgverleners heeft geen vertrouwen in een effectieve aanpak van verspilling door de directie. Als belangrijkste oorzaak van verspilling in de zorg noemen verpleegkundigen de bureaucratie. Zij vinden dat de salarissen en bonussen van bestuurders en het weggooien van medicatie bijdraagt aan onnodige kosten die in de zorg worden gemaakt.

Ruim de helft van de geïnterviewden liet weten dat patiënten ziekenhuisbedden onnodig lang bezet houden, omdat er geen plaats voor ze is in een verpleeghuis of revalidatiecentrum.

Werkvloer

Het verplegend personeel heeft naar eigen zeggen genoeg praktische ideeën om verspilling tegen te gaan, maar volgens hen hebben de ziekenhuisbestuurders te weinig contact met professionals uit de dagelijkse praktijk.

“Verpleegkundigen weten vaak tientallen oplossingen, maar niemand vraagt ze ernaar,” zei Monique Kempff van verplegersvakbond NU’91. “Zelf zijn verpleegkundigen heel loyaal naar hun baas en ze zullen niet snel met hun vuist op tafel slaan. Ze willen gewoon hun werk doen.”

Zorgmanagers kunnen zich vinden in de uitspraak dat er beter moet worden geluisterd naar de werkvloer. Bestuurders zijn soms juist geneigd naar ingewikkelde oplossingen te zoeken.

Bron: RTL.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

In 2003 heb ik 6 weken in het ziekenhuis gelegen, en toen al zag ik de verspilling, en heb hier met het verplegend personeel over gesproken, die de verspilling wel terdege zagen, maar steeds met hun leidinggevenden over dit onderwerp BOTSTEN.Na het verlaten van het ziekenhuis, heb ik een ingezonden stuk in de Leeuwarder Courant laten zetten,waar de verspilling stevig ter orde kwam, en het salaris van het verplegend personeel, waarbij Jezus zich zou omdraaien, en bitter wenen.

Ineke .Kaptein
Ineke .Kaptein
11 jaren geleden

H, dat weet ik al jaren, dit verhaal. Ik kom zelf uit de zorg. Het management is uit de klauwen gegroeid. De meeste zorginstellingen hebben een waterhoofd. Daardoor blijft er erg weinig over voor handen aan het bed. Tevens is het inderdaad waar, dat management komt met ingewikkelde oplossingen, terwijl eenvoud vaak het antwoord is. D.w.z.: het waterhoofd verkleinen en mensen op de werkvloer meer bewegings vrijheid geven om hun eigen oplossingen te vinden. Er zit genoeg potentieel onder de handen aan het bed!Tevens is het zo, dat de verpleeg opleiding theoretisch is geworden. Het is een grote technische machine, en er wordt niet meer geleerd hoe je bijv. iemand hoort te wassen. Terug naar de 3 jarige verpleegopleiding met mogelijkheid tot aantekeningen zou ik zeggen. Dan komt de menselijkheid weer terug in de zorg, ontstaan uit de contacten met patiënten.Dat zou al een hele bezuiniging zijn!!

Netty
Netty
11 jaren geleden

Ook ik zie als ziekenverzorgende dagelijks de enorme verspilling!Niet all een op het gebied van medicatie,maar ook hulp middelen zoals b.v een rollator die na het overlijden van een patiënt gewoon wordt weggegooid! Ongeopende medicatie,zoals morfine en andere medicijnen en hele dure verbandmiddelen gaan retour apotheek en worden vernietigd. Het kan niet op!

tjoh
tjoh
11 jaren geleden

zorgverzekeraars 2011 2000.000.000 euro winst !!! te belachelijk voor woorden .
en dan dit nog eens . laten ze deze beerput eens open trekken .en de zakkenvullers eens terecht wijzen . en een schop onder hun kont geven .

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x