Buitenland

Medicine Hat is eerste Canadese stad zonder daklozen: “Dit is de meest humane manier om mensen te behandelen”

Help anderen door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Medicine Hat, een stad in het zuiden van de Canadese provincie Alberta, beloofde in 2009 opvang te regelen voor alle daklozen. Het stadsbestuur zegt dat die belofte nu is ingelost.

Geen enkele inwoner van de stad verblijft langer dan 10 dagen in een noodopvang of op straat. Als je nergens naartoe kunt, wordt er een geschikte woonruimte voor je gezocht. De huizenmarkt in Medicine Hat is krap. Daar komt bij dat er de afgelopen jaren geregeld overstromingen zijn geweest. Dankzij geld van de provincie kan de stad nu veel nieuwe huizen bouwen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Burgemeester Ted Clugston was eerst fel tegenstander van het project, maar is intussen helemaal bijgedraaid. “Het kost 20.000 dollar per jaar om iemand te huisvesten. Als je op straat leeft, kunnen de kosten oplopen tot 100.000 dollar per jaar,” zei hij. “Dit is de goedkoopste en meest humane manier om mensen te behandelen.”

Ziekenhuisbezoek en criminaliteit nemen af

Het project, Housing First, zet alles op zijn kop. Eerst moesten mensen afkicken van de drugs of hun mentale problemen onder ogen zien voordat ze in aanmerking konden komen voor een woning. Clugston: “Als je verslaafd bent aan de drugs, is het erg lastig om van die verslaving af te komen als je op een parkbankje moet slapen.”

De nieuwe aanpak heeft gewerkt. In Medicine Hat is het aantal opnames op de spoedeisende hulp en het aantal aanvaringen met de politie gedaald. En tot verbazing van Clugston verschenen er juist meer mensen voor de rechter. “Ze worden geconfronteerd met hun verleden en boeten voor hun zonden,” zei hij.

75 keer

Clugston is van mening dat niemand op straat onbereikbaar is. Hulpverleners vonden een geschikte woning voor een man, die liever onder auto’s wilde blijven slapen. Ze zochten hem dag in dag uit op en namen hem elke keer mee naar zijn nieuwe huis.

“Ze deden dit 75 keer. Ze waren geduldig en gaven niet op,” zei Clugston. “Uiteindelijk bleef hij in het huis. Mensen willen toch een dak boven hun hoofd.”

[CBC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x