Gezondheid

Meeste amerikaanse supermarktgehakt bevat ‘roze slijm’

Help mee door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gerald Zirnstein maakt tegenwoordig zijn eigen hamburger. Waarom? Omdat deze oud-medewerker van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en klokkenluider weet dat 70 procent van het gehakt in de Amerikaanse supermarkten ‘roze slijm’ bevat.

Roze slijm werd ooit alleen gebruikt in hondenvlees, maar wordt nu besproeid met ammonia zodat het kan worden gegeten door mensen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zirnstein opperde de term ‘roze slijm’ voor het eerst in een interne memo die hij rondstuurde binnen zijn ministerie. Hij onthult nu waarom hij het niet zal kopen.

Economische fraude

“Het is economische fraude,” vertelde hij aan ABC News. “Het is geen vers gehakt, het is een goedkope vervanger.” Zirnstein en zijn collega Carl Custer waarschuwden tegen het gebruik van dit separatorvlees dat inmiddels bekend is geworden als roze slijm. Ze werden echter op het matje geroepen door hun baas.

Botten van een uitgebeend karkas worden met behulp van een hogedrukmachine ontdaan van de laatste in de voedingsindustrie verwerkbare vleesresten. In een centrifuge wordt dit proces voltooid. Vervolgens wordt de mix door buizen gespoten en besproeid met ammonia om alle bacteriën te doden. Het vlees wordt bevroren en klaargemaakt voor transport.

Banden met de vleesindustrie

Roze slijm hoeft niet als zodanig op het etiket te staan omdat medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw die banden hebben met de vleesindustrie besloten het als vlees te classificeren. “Het is roze en dus is het vlees,” zou de staatssecretaris van het ministerie volgens Custer hebben gezegd.

De vrouw die separatorvlees besloot toe te laten in gehakt is oud-staatssecretaris van Landbouw Joann Smith. Beef Products Inc., het bedrijf dat roze slijm maakt, verdiende er honderden miljoenen dollars mee.

Toen Smith het ministerie van Landbouw in 1993 verliet benoemde de belangrijkste leverancier van BPI haar tot bestuurslid. Ze verdiende 17 jaar lang elk jaar tenminste $1,2 miljoen. Smith was onbereikbaar voor commentaar.

McDonald’s

Het Amerikaanse publiek reageerde geschokt toen de Britse chefkok Jamie Oliver McDonald’s aanviel vanwege roze slijm in hun hamburgers. “Door dit bestanddeel maak je van het goedkoopste afval van vlees dat aan honden wordt gegeven iets wat aan mensen kan worden verkocht,” zei de kok.

Na de bewuste uitzending besloot McDonald’s te stoppen met het gebruik van ammonia. “Waarom zou een volwassene willen dat zijn kind vlees dat ammonia bevat in zijn mond stopt? De bevolking moet inzien waar de voedingsindustrie mee bezig is,” besloot een bevlogen Oliver.

Bron: Abcnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x