Gezondheid

Meeste studies over antidepressiva besmet door farmaceutische industrie

Help mee door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Na een hele reeks rechtszaken bleek afgelopen maand dat Seroxat (paroxetine), een veelgebruikt middel tegen depressie, niet werkt bij kinderen en jongvolwassenen. Integendeel, het kan ernstige bijwerkingen opwekken, zoals gedachten aan en pogingen tot zelfdoding.

Deze conclusie staat haaks op de resultaten van een onderzoek uit 2001, dat was gefinancierd door fabrikant GlaxoSmithKline. Het onderzoek is één van de vele voorbeelden van de invloed die de farmaceutische industrie uitoefent op wetenschappelijk onderzoek.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Uit een nieuwe analyse blijkt dat het grootste deel van de studies over antidepressiva is uitgevoerd door iemand die banden heeft met de industrie. Het gevolg is meestal dat negatieve onderzoeksresultaten worden weggemoffeld.

Geen openheid van zaken

De nieuwe studie, die gepubliceerd is in het Journal of Clinical Epidemiology, stelt dat een derde van alle meta-analyses over antidepressiva is geschreven door een persoon uit de farmaceutische industrie.

“We wisten dat de industrie studies financiert om haar producten te promoten, maar het financieren van meta-analyses is iets heel anders,” zei coauteur John Ioannidis van de Stanford University School of Medicine.

Bijna 80 procent van alle meta-analyses bleek op de één of andere manier gelinkt aan de industrie. Extra zorgwekkend is dat 7 procent van de onderzoekers geen openheid van zaken gaf over financiële banden.

Professor Erick Turner van de Oregon Health & Science University is ‘erg bezorgd’ over de resultaten, maar vindt ze niet verrassend. “De industrie oefent enorm veel invloed uit. Het verschil is dat er nu veel meer aandacht voor is,” zei hij.

Veel geld

De meta-analyses die zijn uitgevoerd door mensen uit de industrie zijn heel anders dan de analyses die zijn gedaan door onafhankelijke onderzoekers, aldus Ioannidis. Zo schrapten werknemers van farmaceutische bedrijven onwelgevallige data veel vaker en plaatsten ze veel minder kanttekeningen.

Ioannidis is van mening dat farmaceutische bedrijven geen meta-analyses zouden mogen financieren. Alle grote farmaceuten maken onderdeel uit van de analyse, waaronder GlaxoSmithKline; Eli Lilly (Prozac) en Pfizer (Zoloft).

Farmaceutische bedrijven verdienen veel geld aan antidepressiva. In 2013 werd alleen al in Amerika voor 9,4 miljard dollar aan antidepressiva verkocht. Ook het wetenschappelijke onderzoek naar andere medicijnen, waaronder middelen bij hartaandoeningen en kanker, is grotendeels besmet door de industrie, aldus Ioannidis.

[Scientific American]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x