Buitenland

Meesterbrein achter aanslag luchthaven Istanboel werd jarenlang beschermd door EU

Help door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dinsdagavond werd de luchthaven Atatürk in Istanboel getroffen door een aanslag, waarbij 45 doden vielen en 239 mensen gewond raakten. Alle bevindingen wijzen erop dat de terreurgroep IS achter de aanslag zit, verklaarden onder andere premier Binali Yildirim en minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala.

Regeringsbronnen melden dat de drie daders afkomstig waren uit Rusland, Oezbekistan en Kirgizië. Het vermoedelijke brein achter de aanslagen, de Tsjetsjeen Ahmed Chataev, blijkt jarenlang te zijn beschermd door Europa.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Meesterbrein achter aanslag luchthaven Istanboel werd jarenlang beschermd door EU
Ahmed Chataev

Chataev vroeg in 2003 asiel aan in Oostenrijk, dat hem weigerde uit te leveren aan Rusland wegens terrorisme. De man sloot zich in 2015 aan bij IS en vecht nu in Syrië, zo melden Turkse media op basis van politiebronnen.

Chataev trainde extremisten die vervolgens terreuraanslagen uitvoerden in zowel Rusland als West-Europa. De man wordt al geruime tijd gezocht door de Russische autoriteiten. Hij vroeg in Europa asiel aan om uitlevering te voorkomen.

Gearresteerd in Zweden, gearresteerd in Oekraïne

Hij wordt in verband gebracht met Dokka Oemarov, een Tsjetsjeense terrorist die onder meer verantwoordelijk was voor de terroristische aanslagen in Moskou in 2010 en de bomaanslag op de luchthaven Domodedovo.

Het meesterbrein achter de aanslag in Istanboel staat sinds 2003 op een terreurlijst in Rusland wegens het financieren van terrorisme, het rekruteren van extremisten en lidmaatschap van een terroristische organisatie, aldus Russische media.

In hetzelfde jaar kreeg hij echter asiel in Oostenrijk. In 2008 werd hij opgepakt in Zweden omdat politieagenten kalasjnikovs, explosieven en munitie in zijn auto aantroffen. Twee jaar later werd hij voor soortgelijke vergrijpen gearresteerd in Oekraïne.

Amnesty International

Rusland vroeg om uitlevering, maar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat Oekraïne hem niet mocht uitzetten. Amnesty International drong er bij de Oekraïense autoriteiten ook op aan Chataev niet uit te zetten.

Amnesty zegt in een verklaring dat er ‘gegronde vrees was dat Chataev bij terugkeer zou worden gemarteld om hem tot een bekentenis te dwingen’. Daarnaast bestond er volgens de organisatie het risico op een oneerlijk proces. Het hof noch Amnesty oordeelden destijds of de aanklachten tegen Chataev terecht waren of niet.

Gearresteerd aan Bulgaars-Turkse grens

Een jaar later werd Chataev wéér aangehouden, dit keer terwijl hij de grens tussen Turkije en Bulgarije overstak, maar opnieuw benadrukten mensenrechtenorganisaties dat Chataev een vluchtelingstatus had in Oostenrijk en om die reden niet aan Rusland mocht worden uitgeleverd, meldt de krant Kommersant.

Hij woonde tussen 2012 en 2015 in Georgië, waarna hij naar Syrië afreisde om uiteindelijk een hoge positie te bekleden binnen Islamitische Staat. In oktober 2015 plaatste de Amerikaanse overheid hem eindelijk maar toch op een terreurlijst wegens het ronselen van extremisten.

Politieke pesterijen

Op deze manier kreeg een persoon die door Rusland werd gezocht wegens terrorisme en beschermd werd door Europa en Amnesty alle vrijheid om een terreuraanslag te beramen waarbij 45 mensen om het leven zijn gekomen.

Als er wat minder politieke pesterijen waren geweest tussen Europa en Rusland, waren deze 45 mensen hoogstwaarschijnlijk nog in leven geweest. En in het licht van deze onthullingen kun je je afvragen wat de functie is van de alomtegenwoordige NSA.

[Zero Hedge]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Is EU een criminele organisatie?

Herman de Graaf
Herman de Graaf
7 jaren geleden

Wie betaalt de rekeningen van de juristen.
Wat mij opvalt bij die internationale criminaliteit met een politieke ondergrond, is dat er hele hordes juristen aan te pas komen. Maar wie betaald die juristen ??
Ik bedoel, wanneer ik het niet eens ben met een belastingaanslag, betaal ik me de blubber aan advocaatkosten. Sterker nog, de Staat der Nederlanden gaat er vanuit een procedure meestal te kunnen winnen omdat de staat over onuitputtelijke bronnen beschikt. In tegenstelling tot de burgerij.
Wat doe ik verkeert ?

helder
helder
7 jaren geleden

We, your Rulers, we love you !

J@n
J@n
7 jaren geleden

Het is allemaal zo eenvoudig op te lossen echter durven onze politici geen ballen te tonen:

-Uit de EU
-Gulden terug
-Ziekenfonds terug
-Privatisering terug (NS, KPN etc)

Zal allemaal veel geld kosten maar uiteindelijk hebben onze kinderen het stukken beter dan de huidige onzin met de EU.

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x