Gezondheid

Meisje (6) kan voor het eerst naar school dankzij verboden cannabisolie

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dankzij een behandeling met cannabisolie kan Sofie Voncken, een 6-jarig meisje uit België met epilepsie, voor het eerst naar school. De olie is echter een verboden product in het land.

Volgens de ouders van Sofie moet daar dringend verandering in komen. “Sinds onze dochter de olie gebruikt, is ze een andere meid geworden.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Sofie lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie en had soms wel 50 aanvallen per dag. Een behandeling met zware medicatie had na vier jaar weinig resultaat, waardoor haar ouders op zoek gingen naar alternatieven.

‘Cannabisolie heeft ons gezin gered’

Hoewel cannabisolie een verboden product is, slaat de behandeling wel aan. “Voor het eerst in haar leven gaat ze naar school,” zegt vader Jean-Pierre. “Ze kleedt zich zelf aan, ze eet flink en speelt met haar tweelingzusje Sara. Allemaal dingen die door haar ziekte eerst onmogelijk leken. Cannabisolie heeft ons gezin gered.”

Het gezin voelt zich in de steek gelaten door de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “We willen niet in de gevangenis belanden, we willen alleen onze dochter helpen,” zegt moeder Urszula Milata.

‘Medisch nut wel degelijk bewezen’

Minister De Block volgt de redenering van de familie Voncken niet. De cannabisolie die Sofie gebruikt tegen epileptische aanvallen blijft een verboden medicijn. “We communiceren niet over individuele dossiers, maar kunnen wel duidelijk stellen dat cannabisolie niet gelegaliseerd zal worden. Wel zijn we bezig met het legaliseren van een cannabisspray die sommige zieken ook kan helpen,” aldus De Block.

Gerenommeerd toxicoloog Jan Tytgat vindt het jammer dat De Block de legalisering van cannabisolie niet op de agenda zet. De professor zei: “Ik ben voorstander van medicinale cannabis op voorschrift van de arts, of het nu in de vorm van een verstuiver of olie is. Zolang de cannabis niet gerookt wordt, is er geen teervorming en geen risico op longkanker. Het medisch nut is wel degelijk bewezen voor diverse aandoeningen, waaronder ook epilepsie.”

[HLN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x